“Cold War déjà-vu, anyone?”, notează publicaţia Moscow Times pe pagina sa de Facebook, deasupra unui articol care, citând Gazeta.ru, anunţă că Ministerul rus al Afacerilor Externe propune deschiderea unui magazin dutty free în Moscova pentru diplomaţii străini. Schema afacerii duce “subteran” la un cunoscut businessman din Republica Moldova, Ilan Shor.
În mare vogă în perioada Războiului Rece, magazinele dutty free pentru diplomaţi stărini, reprezentanţii organizaţiilor internaţionale şi familiile acestora revin din nou în practicile afacereşti ale Rusiei. În anii 1960, Uniunea Sovietică a lansat lanţul de magazine „Beryozka”, care vindeau bunuri diplomaţilor şi unui grup restrâns de cetăţeni „selectaţi pe sprânceană”, cărora, de asemenea, în cazul anagajării, autorităţile sovietice le asigurau şi salarii în valută străină. Magazinele „Beryozka” au dispărut imediat după căderea URSS, fiind considerate caduce.
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a adresat o scrisoare, datată cu 19 decembrie 2014, lui Dmitri Medvedev, şeful cabinetului de miniştri, în care îi aduce la cunoştinţă că felul în care decurge în prezent asigurarea reprezentanţelor diplomatice cu produse nu este optim, precizându-i că se înregistrează pierderi financiare „considerabile legate de livrări”, informează Gazeta.ru, citată de Moscow Times.
Citându-l pe Andrei Belianinov, şeful Serviciului Federal Vamal al Rusiei, Gazeta.ru precizează că proprietar şi operator al magazinului dutty free ar putea deveni compania privată „Victoria Trade”, urmând ca funcţia de control să-i revină unei structuri subordonate Ministerului rus al Afacerilor Externe.
Organul de control al MAE rus? Belianinov îi sugerează lui Serghei Lavrov, într-o scrisoare oficială care l-a determinat pe şeful diplomaţiei ruse să propună această iniţiativă, că ar trebui să analizeze participarea, ca factor de control, a Direcției Principale Industrial-Comerciale de Deservire a Corpului Diplomatic.
Andrei Belianinov susţine că “Victoria Trade” s-a adresat Serviciului Federal Vamal cu cererea de a i se permite deschiderea unui magazin dutty free în Moscova. “<<Victoria Trade>> are o experienţă bogată în afacerile cu magazine dutty free”, afirmă Belianinov.
„Problema deschiderii unui magazin Duty Free este în curs de examinare. În acest moment se așteaptă deciziile Ministerului de Finanțe, a Ministerul Economiei și a Serviciului Federal Vamal al Rusiei. Însă nu este clar care sunt termenii-limită pentru luarea unei astfel de decizii”, au subliniat surse din guvernul rus, citate de Gazeta.ru.
Care este legătura dintre “Victoria Trade” şi omul de afaceri Ilan Shor? Compania “Moldclassica International”, înregistrată în Republica Moldova.
“Victoria Trade” aparţine companiei “Moldclassica International”.
“Moldclassica International”, situată în Chişinău, pe str. Tighina nr.12, potrivit datelor din Registrul de Stat al Unităților de Drept al Camerei Înregistrării de Stat, îl are ca director general pe Mester Moisei, dar anchetele ultimilor ani din presă au afirmat în repetate rânduri supoziţia că proprietar ar fi Ilan Shor, numit în slang-ul jurnalistic de la Chişinău “milionarul de carton”.
“Moldclassica International” este unul dintre cei trei mari operatori de magazine dutty free din Republica Moldova.
Ilan Shor a intrat în vizorul presei după preluarea Băncii de Economii a Republicii Moldova, presupunându-se că ar deţine şi controlul altor două instituţii financiare – Unibank şi Banca Socială -, dar şi al Aeroportului din Chişinău. De asemenea, despre Ilan Shor se mai spune că întreaga sa cotă afacerească s-ar baza pe investiţii masive din Rusia.
Săptămâna trecută, ofiţerii anticorupţie au efectuat percheziţii la domiciliul și biroul lui Ilan Shor, în cadrul dosarului Banca de Economii și Banca Socială.
Anul trecut, Banca de Economii a intrat în atenţia Centrului Naţional Anticorupţie, după ce a fost implicată în mai multe scandaluri privind spălări de bani şi acordarea creditelor în mod fraudulos, dar şi din motivul cedării de către stat a pachetului de control la Banca de Economii.
În dosarul respectiv apare menţionat şi numele lui Vlad Filat, liderul PLDM, într-o afacere de delapidare, avându-l ca protagonist pe nepotul liberal-democratului, Vladimir Rusu, beneficiarul mai multor credite de milioane de la BEM.