În Parlamentul de la Chișinău are loc votul pentru noul Guvern. Iurie Leancă urmează să ceară votul de încredere pentru învestirea noului guvern, prezentând programul de guvernare şi componenţa cabinetului de miniştri.
13:56 Proiectul de guvernare și lista de miniștri nu a obținut voturile necesare. Iurie Leancă nu va fi învestit premier.
13:50
Vlad Filat:
Mai avem mult de muncit până să putem spune că principiul democratic din statul nostru este autentic. Avem o societate divizată. Partidele din Parlament sunt foarte diferite, există foarte mult amatorism. În Parlament este o abordare primitivă. Republica Moldova a avut momente mult mai dramatice.
Republica Moldova are statut de stat european din punct de vedere cultural, lingvistiv, geografic.
13:22
Mihai Ghimpu:
Sprijinul financiar din afară nu va mai veni dacă nu vom face reforme. Dacă procurorul vine din România, asta nu înseamnă unire cu România.
Încet, încet mergem spre unire, dar mai este timp.
Ghimpu vrea o pauză până marți, să nu fie votat programul și componența guvernului. Liberalii vor să mai discute cu PLDM și PD pentru a oferi un guvern majoritar.
În Republica Moldova sunt necesare reforme, lucru care va necesita sacrificii și va scădea popularitatea în rândul electoratului. Indiferent de cum votează PCRM, reformele nu pot fi făcute fără Partidul Liberal, mai spune Ghimpu.
13:16
Igor Dodon:
Nici nu mă așteptam că voi, cei care v-ați asigurat majoritatea parlamentară matematic prin fraudă, să vă ia atât de mult timp să vă hotărâți. Nu vă puteți înțelege să împărțiți procuratura și fluxurile financiare.
Dodon spune că Leancă este singurul care crede în „acea guvernare europeană”. În mandatul precedent al lui Leancă s-a furat mai mult decât în timpul oricărei alte guvernări. Socialiștii spun clar că nu vor vota pentru acest guvern, menționând că și-au exprimat în mai multe rânduri neîncrederea în guvernul Leancă, fiind consecvenți.
Cea mai mare nemulțumire a socialiștilor: „în premieră, în acest program, dispare noțiunea de parteneriat strategic cu Federația Rusă, însă apare clar parteneriatul cu SUA.”
Trebuie să se revină la politica fiscală din 2009, trebuie impus controlul statului asupra prețurilor, spune Dodon.
12:57 Comisia juridică a avizat programul de guvernare și întreaga listă de miniștri.
12:50 Leancă vorbește despre vizitele socialiștilor la Moscova și embargourile impuse de Federația Rusă.
Igor Dodon începe cu „Dumnezeu să vă ierte, domnule Leancă”. Cu un an jumătate înainte de a apărea embargourile, ministrul Agriculturii a spus că embargourile vor apărea dacă semnați Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, este de părere Dodon. Socialistul menționează și problemele din sistemul bancar, pe care le corelează cu vectorul european al Republicii Moldova.
12:10 Socialistul Bătrâncea întreabă dacă dubla cetățenie cel puțin trei miniștri dețin și cetățenia română. Deputatul a menționat și discursul unionist al lui Gheorghe Duca.
„În lumea globalizată în care trăim astăzi, această problemă nu mai există, ci putem să profităm din plin. Loialitatea se manifestă altfel. Cetățenia poate să fie și multiplă, nu doar dublă”, răspune Leancă.
Bătrâncea mai spune că se predă limba română în școli, deși Constituția prevede că există limba moldovenească. De asemenea, deputatul mai vede o problemă cu istoria predată în școli.
Leancă spune că problema cu limba a fost depășită cu mult timp în urmă și mulțumește Curții Constituționale, care a stabilit că nu există limba moldovenească. Istoria este o problemă mai complexă. Important este conținutul, nu ce scrie pe copertă. „Să nu avem amnezie istorică, noi deseori uităm ce s-a întâmplat cu noi acum 20 de ani, acum 40 de ani”, mai spune Leancă.
11:50 Leancă lansează un apel la fracțiunile parlamentare pro-europene pentru susținerea următorului guvernului:
- Prim-ministru – Iurie Leancă
- Viceprim-ministru, ministru al Economiei – Stephane Bride
- Viceprim-ministru pentru Reintegrare – Victor Osipov
- Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor – Vasile Bâtcă
- Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor – Vasile Botnari
- Ministrul Culturii – Monica Babuc
- Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei – Ruxanda Glavan
- Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor – Pavel Filip
- Ministrul Tineretului şi Sportului – Serghei Afanasenco
- Viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene – Natalia Gherman
- Ministrul Finanţelor – Anatol Arapu
- Ministrul Justiţiei – Vladimir Grosu
- Ministrul Afacerilor Interne – Oleg Balan
- Ministrul Apărării – Viorel Cibotaru
- Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare – Ion Sula
- Ministrul Mediului – Sergiu Palihovici
- Ministrul Educaţiei – Maia Sandu
- Ministrul Sănătăţii – Mircea Buga
11:43 Programul de guvernare, prezentat de Leancă:
- Lupta cu corupția va fi un obiectiv prioritar al noului guvern. Este important să fie trași la răspundere corupții, dar trebuie și recuperat prejudiciul. O misiune a UE să ofere sprijin, dar și presiune.
- Reformarea Justiției este vitală. Toată lumea trebuie să fie egală în fața legii.
- Guvernul va continua să pledeze pentru reintegrare în cazul conflictului transnistrean.
- Înlăturarea riscurilor de securitate.
- Optimizarea politicilor fiscale. Majorarea salariilor și pensiilor.
- Creștere economică, bazată pe libertate economică, concurență loială, consolidarea securității energetice, sporirea competitivității produselor autohtone, crearea unui mediu atractiv pentru investiții, dezvoltarea resurselor umane.
- Educația este o prioritate esențială. Trebuie continuate reformele începute.
- Sectorul securității este vital pentru Republica Moldova.
- Asigurarea independenței energetice prin continuarea proiectelor.
- Reforme complexe în domeniul social. Adoptarea unui nou Cod al muncii. Trebuie să începem reforma pentru pensii.
Program de guvernare 2015 – 2018
11:32
Iurie Leancă:
„Regiunea noastră este zguduită. Avem datoria de a face tot ce ne stă în putință ca cetățenii Republicii Moldova să fie protejați de criza din regiune. Oamenii au nevoie de un mesaj de solidaritate, iar prin votul de astăzi putem să facem asta.”
Leancă a vorbit despre lipsa majorității parlamentare și spune că sunt necesare soluții pentru un guvern pro-european.
Programul de guvernare întâlnește așteptările partidelor pro-europene, mai spune Leancă, dar menționează că așteaptă voturi și de la comuniști.
11:23 Majoritatea parlamentarilor prezenți în sală a votat pentru aprobarea ordinii de zi, pe care este doar votarea guvernului.
Marian Lupu, liderul democraților, solicită un vot pentru Guvern parlamentarilor care sunt de acord cu integrarea europeană a Republicii Moldova. „Apropierea de Europa este un drum firesc”, spune Lupu.
Mihai Ghimpu, liderul fracțiunii PL, este nemulțumit că nu există majoritate parlamentară. „În 30 noiembrie am avut adevărata democrație, apoi am venit cu un guvern minoritar”. Prosperitatea Republicii Moldova există doar dacă este un guvern majoritar. „Nimeni nu crede într-un guvern dacă nu avem majoritate parlamentară”, mai spune liberalul.
Ghimpu cere o coaliție ori cu PCRM, ori cu PL, care să-și asume orientarea europeană a Republici Moldova, care este necesară pentru stabilitate politică. Mihai Ghimpu a menționat și importanța independenței politice a procuraturii.
Singura variantă de securitate pentru Republica Moldova este NATO, mai crede Ghimpu.