La 80 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru, au loc mai multe evenimente în România și în Republica Moldova.
București
Acțiunea 2012 anunță că mâine, la orele 14:00, în Parcul Herăstrău unioniștii afișează un mesaj în memoria poetului și depun o coroană de flori la bustul lui Vieru. De asemenea, unioniștii împart trecătorilor poezii scrise de Grigore Vieru.
Iași
Astăzi, în parcul Copou din Iași, Consulatul Republicii Moldova la Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, Casa de Cultură a Municipiului Iaşi “M. Ursachi” şi Garnizoana Iaşi organizează o serie de evenimente, la care participă în calitate de invitaţi de onoare, fiul poetului, Călin Vieru, poeţii Nicolae Dabija şi Iulian Filip de la Chişinau, precum şi poetul Vasile Tărâţeanu de la Cernăuţi.
Bârlad
O conferință și recitaluri de muzică și poezie , dedicate zilei de naștere a poetului Vieru a avut loc ieri la Bârlad. Evenimentul a fost prezentat de profesorul Gruia Novac și de profesoara Lucia Munteanu.
Târgu Neamț
La Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamţ a avut loc ieri un eveniment, „Graiul ţării – limba noastră”. Spectacolul a fost susţinut de grupul Romantica, aflat sub coordonarea Elizabetei Tărăboanţă, programul cuprinzând versuri scrise de Grigore Vieru şi Mihai Eminescu.
Chișinău
În perioada 12 – 21 februarie 2015, Ministerul Culturii al Republicii Moldova organizează mai multe evenimente dedicate comemorării poetului național Grigore Vieru.
Pe 13 februarie, la Muzeul Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu” au loc două evenimente:
- Expoziţia „Generaţia şaizecistă”, la orele 15.00 și
Simpozionul ştiinţific „Generaţia şaizecistă”, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor, orele 16:00.
Ziua de naștere a poetul, 14 februarie, va începe cu depuneri de flori la bustul de pe Aleea Clasicilor și la mormântul din Cimitirul armenesc.
- Serata muzical-literară „În memoria poetului naţional Grigore Vieru”, care se desfășoară la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, orele 15:00
- Spectacolul de muzică şi poezie „Testamentul”, care are loc la orele 18:00, în Sala Mare a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”.
- „Omagiu de recunoștință – Poetului de Geniu Grigore Vieru”, organizat la Palatul de Cultură din Cahul, orele 10:00 și la Teatrul „B.P.Hașdeu”, orele 16:00
15 februarie:
- Spectacolul „Planeta de rouă” de Grigore Vieru, jucat la orele 11:00, în Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”
Colocviu pentru copii, părinţi şi bunici „Vieru al meu”, la Biblioteca Naţională pentru copii „Ion Creangă”, orele 12:00. - În aceeași zi, la Sala cu Orgă, orele 18:00, are loc Cantata „Bună dimineaţa soare” de Eugen Mamot, pe versurile lui Grigore Vieru și prezentarea culegerii de creaţii vocal-corale cu același nume.
19 februarie:
- La orele 15:00, se organizează programul muzical-literar de poezie şi cântece pe versurile lui Grigore Vieru „Omagierea Poetului Naţional Grigore Vieru”, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.La orele 16:00, are loc expoziţia – eveniment „Taina care mă apără”, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, unde are loc și lansarea cărţii „Omul duminicii”, din Cenaclului „Ideal”, urmată de un recital de poezie şi cântec pe versurile poetului Grigore Vieru.
Șirul de evenimente se încheie pe 20 februarie, la orele 11.00, cu opera lui Grigore Vieru în lucrările participanţilor la „Atelierul de Creaţie a Copiilor”, expoziția-vernisaj desfășurată în perioada 16-20 februarie, la Muzeul Naţional de Artă a Moldovei.
Evenimente omagiale similare vor avea loc și la Alba Iulia, și la Odobești.