Senatul american a aprobat ieri numirea lui Ashton Carter la conducerea Pentagonului, candidatul propus de preşedintele Barack Obama devenind cel de-al patrulea secretar al Apărării din ultimii şase ani, relatează NBC News. Înainte de numirea sa, Carter a menţionat necesitatea interoperabilităţii dintre Republica Moldova şi NATO.
Ashton Carter, a primit 93 de voturi pentru şi 5 împotrivă.
Carter va conduce Departamentul Apărării pentru a coordona răspunsul Statelor Unite faţă de extremiştii islamişti, sprijinul acordat de Rusia separatiştilor din estul Ucrainei şi războiul din Afganistan, potrivit sursei citate.
Ashton Carter a promis că va oferi sfaturi obiective Casei Albe, iar în cursul audierii pentru confirmarea în funcţie a afirmat că susţine schimbarea actualei politici a administraţiei Obama de a nu furniza armament Ucrainei.
Republica Moldova apare menţionată într-un document de 42 de pagini al secretarului american nominalizat pentru Apărare Ashton Carter privind sferele de influenţă ale Rusiei în Europa de Est.
Documentul reprezintă răspunsurile lui Ashton Carter la întrebările Comisiei pentru servicii armate din cadrul Senatului SUA, interpelare esenţială pentru a fi nominalizat ca secretar de Apărare, informează International Business Times. O copie a răspunsurilor lui Carter a fost obţinută de Defense News.
În răspunsurile sale, Ashton Carter afirmă că respinge categoric ideea că Rusia ar trebui să „beneficieze de o sferă de influenţă”, adăugând că, dacă va fi nominalizat pe funcţia vizată din sectorul de apărare al Statelor Unite, va continua să încurajeze partenerii SUA, „precum Moldova (Republica Moldova – n.r.), Georgia şi Ucraina, pentru a-şi construi capacitatea lor de securitate şi de interoperabilitate militară cu NATO”.
Carter îl va înlocui pe Chuck Hagel, care şi-a anunţat demisia în noiembrie, după mai puţin de doi ani la conducerea Departamentului Apărării.
„Ash Carter a fost un lider important al echipei noastre de securitate naţională în primii ani ai preşedinţiei mele, iar după confirmarea covârşitoare de astăzi din partea Senatului, sunt mândru să-i urez bun venit în calitate de secretar al Apărării”, a afirmat preşedintele Obama, într-un comunicat, citat de NBC News.