Omul de afaceri Chiril Gaburici este noul premier desemnat al Republicii Moldova. După căderea la vot a guvernului minoritar Leancă 2, cel care nu a reuşit să strângă nici un vot în plus faţă de cele 42 de voturi ale PDM şi PLDM, majoritatea de susţinere parlamentară împreună cu Partidul Comuniştilor lui Vladimir Voronin a optat pentru varianta unui Guvern de tip Vasile Tarlev, fostul director al fabricii „Bucuria” ca soluţie, scrie fostul consilier prezidențial Iulian Chifu, într-un material publicat de Evz.
La 38 de ani, Gaburici este un premier foarte tânăr, dar cu băgată activitate în bussiness. Iar formula de majoritate ne duce către un guvern de administrare a activităţii economice, profund subordonat intereselor şi liderilor de partid care l-au promovat, înclinat spre afaceri sau măcar gestiunea realităţii economice curente din Republica Moldova.
Fiind guvern minoritar, aşteptarea pentru reforme este mult mai redusă. Din păcate cred că asta-şi doreau şi unii funcţionari şi politicieni europeni, care se speriaseră de perspectiva ca Republica Moldova să reuşească prea repede, în orice caz înainte ca relaţiile UE-Rusia să fie reaşezate. Ce s-ar fi făcut cu un stat pornit puternic pe calea reformelor, cu criteriile de la Copenhaga îndeplinite şi cererea de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană depusă? O respingeau a priori?
Articolul complet AICI.