Deputatul Ovidiu Raețchi, care s-a deplasat în Republica Moldova la sfârșitul săptămânii trecute, a vorbit la tribuna Parlamentului de la București despre Cimitirul Eroilor de la Chișinău.
„Am venit la această tribună pentru a-mi face o datorie de onoare și a rosti un nume, Vasile Zaiaț. Este numele unui român din Republica Moldova care luptă de câteva decenii pentru dreptul eroilor români, francezi, germani, ruși, cehi, polonezi, italieni din primul și al doilea război mondial de a dormi un somn de veci firesc, în fostul Cimitir al Eroilor din Chișinău, un cimitir distrus de sovietici în anul 1959 și apoi vândut de guvernul comunist al lui Vladimir Voronin pentru 70 de milioane de lei unui investitor privat care a ridicat un mall peste cimitir”, a declarat Raețchi.
Ovidiu Raețchi:
Avem în acest moment la Chișinău sute sau poate mii de soldați care, în loc să fie onorați, zac fără cruci sub un mall sau pe un maidan anonim. Vreau doar să-l asigur de la tribuna Parlamentului României pe domnul Vasile Zaiaț și pe toți cei care i-au stat alături în acești ani că lucrurile nu vor rămâne așa, că nu va putea fi intimidat prin noi abuzuri polițienești ca până acum și că somnul postum al eroilor întregii Europe și ai României va fi din nou înscris în termenii unui firesc respect.
Săptămâna trecută, Ovidiu Raețchi, a declarat pentru InfoPrut, după prima ședință a grupului Prietenii Unirii din Parlamentul României, că va căuta soluții atât la nivel legislativ, cât și la nivel practic pentru cimitirele eroilor români din Republica Moldova.
Deputatul a anunțat că se va ocupa și de includerea veteranilor din Republica Moldova, care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial și nu au cetățenie română, în lista de pensionari ai statului român.„Cetățenii Republicii Moldova care au luptat în România, trebuie tratați ca atare”, spune Raețchi.
Ovidiu Raețchi este deputat pentru Diaspora și membru al comisiilor permanente pentru apărare și pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.
Grupul Prietenii Unirii s-a lansat astăzi în Parlamentul României, unde a avut și prima ședință. Până în momentul de față, 41 de parlamentari au aderat la acest grup.