Parlamentul de la Chișinău s-a reunit în ședință pentru a vota programul de guvernare și lista de miniștri cu Chiril Gaburici șef al Executivului.
18:00 Chiril Gaburici este noul premier, primind 60 de voturi în Parlament.
17:50 După sesiunea de întrebări și răspunsuri au luat cuvântul liderii fracțiunilor parlamentare, din care reiese că Gaburici va obține voturile comuniștilor, Voronin exprimându-și încrederea în capacitatea premierului desemnat de a rezolva criza din Republica Moldova.
15:47 Începe sesiunea de întrebări și răspunsuri.
Ion Cioban (PSRM) spune că programul de guvernare este identic cu cel propus de Iurie Leancă și întreabă de ce nu este în program parteneriatul strategic cu Federația Rusă.
Chiril Gaburici recunoaște că la baza programului său stă programul la care a lucrat Iurie Leancă și echipa sa.
Relațiile cu Rusia sunt importante. „Știm că există un număr foarte mare ce cetățeni ai Republicii Moldova în Federația Rusă și este important ca ei să se simtă bine acolo, să trimită remitențe acasă”, răspunde Gaburici.
Ion Ciobanu vorbește de problemele cu justiția pe care le are Gaburici în Federația Rusă și îl întreabaă dacă nu îi este frică de deblocarea relațiilor cu Rusia. Gaburici neagă că ar avea probleme cu justiția în Rusia.
Valeriu Ghilețchi (PLDM) întreabă care este viziunea lui Gaburici referitor la vectorul european, iar Gaburici spune că va continua același drum, același vector european pe care a mers Leancă în fruntea guvernului anterior.
Mihai Ghimpu (PL) întreabă de securitate Republicii Moldova, în ce direcție se va îndrepta: NATO sau tancul rusesc.
„Cred că avem foarte mult de lucru în acest domeniu. Avem mulți parteneri care sunt gata să vină cu soluții pentru noi. Nu văd tancurile rusești, dimpotrivă am spus că văd demilitarizarea regiunii transnistrene. Văd implicarea UE, a Națiunilor Unite, a altor parteneri strategici, dar noi trebuie să rămânem o țară independentă, neutră și suverană”, spune Gaburici.
Grigore Novac (PSRM) întreabă cât costă uleiul, untul și un kilogram de cartofi. Gaburici spune că nu poate să spună prețurile pentru că s-a întors în Republica Moldova cu câteva zile în urmă, dar este gata să își asume responsabilitatea și să meargă la piață.
Novac întreabă cât este un metru cub de gaze, medicamentul Cetamol. „În programul de guvernare am prevăzut măsuri care să scadă prețurilor, care să pună capăt acestor fluctuații, acestor creșteri de prețuri”, răspunde Gaburici.
Mihaela Spătaru (PLDM) întreabă care vor fi prioritățile noului guvern în privința cetățenilor care se află peste hotare. Gaburici spune că măsurile sunt în programul de guvernare și că s-au început mai multe proiecte, că există comunicare cu oamenii aflați în afara Republicii Moldova. Există programe care să încurajeze oamenii să revină și să investească în Republica Moldova, pe care următorul guvern intenționează să le continue.
Valeriu Munteanu (PL) spune că în 2013 spunea că vorbește limba moldovenească, iar în 2015 a afirmat că vorbește limba română. Gaburici spune că în 2013 a spus că vorbește româna, dar că au apărut neclarități la traducere pentru că a spus asta în limba rusă, într-un interviu.
Care este salariul pentru un medic începător și pentru un profesor începător, întreabă Munteanu. Răspunde la întrebare Maia Sandu, propusă pentru portofoliul Educației, care spune că salariile profesorilor sunt mici, dar că lucrează la o lege de salarizare. Mircea Buga, propus pentru portofoliu Sănătății, spune că a fost majorat salariul medicilor anul trecut și că ar putea urma noi creșteri salariale anul acesta, dacă situația economică permite.
Vladimir Voronin (PCRM) întreabă ce primește statul înapoi din investițiile în Academia de Știință a Moldovei. Gheorghe Duca, președintele ASM, spune că ASM s-a asociat UE, pentru care a plătit un milion de euro, iar savanții din RM au câștigat proiecte de 4 milioane de euro. Voronin spune că vrea să afle care este aportul științific în Republica Moldova, nu ce afaceri face ASM.
15:37 Gaburici anunță că Vladimir Grosu îl înlocuiește pe Oleg Efrim la Ministerul Justiției, astfel lista de miniștri este identică cu cea propusă de Iurie Lenacă Parlamentului cu o săptămână în urmă.
14:56 Pauză de 30 de minute
14:50 Cabinetul Gaburici:
- Ministrul de Externe şi Integrării Europene – Natalia Gherman
- Ministrul Finanţelor – Anatol Arapu
- Ministrul Justiţiei – Vladimir Grosu
- Ministrul Educaţiei – Maia Sandu
- Ministrul Sănătăţii – Mircea Buga
- Ministrul Mediului – Sergiu Palihovici
- Ministrul Agriculturii – Ion Sula
- Ministrul de Interne – Oleg Balan
- Ministrul Apărării – Viorel Cibotaru
- Viceprim-ministru, Ministrul Economiei – Stephane Crisophe Bride
- Viceprim-ministru pentru Reintegrare – Victor Osipov
- Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor – Vasile Bâtcă
- Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor – Vasile Botnari
- Ministerul Culturii – Monica Babuc
- Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei – Ruxanda Glavan
- Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor – Pavel Filip
- Ministerul Tineretului și Sportului – Serghei Afanasenco
14: 43 Chiril Gaburici spune că a efectuat o analiză înainte de a accepta funcția de premier și că își asumă această responsabilitate. Gaburici promite că va continua reformele începute și că va continua parcursul european al Republicii Moldova.
Prioritățile Guvernului Gaburici:
- Consolidarea statului de drept, fără care nu se poate vorbi de integrare europeană.
- Eliminarea constrângerilor care stau la baza mediului de afaceri; businessul din RM continuă să fie sufocat de politic, spune Gaburici.
- Lupta cu corupția, în care partenerul de bază trebuie să fie cetățeanul. „Vom face front comun cu oamenii simpli și cu oameni de afaceri” în lupta anticorupție, spune Chiril Gaburici.
- Eradicarea sărăciei prin dezvoltarea agriculturii.
- Continuarea cursului de integrare europeană. „Este real ca RM să devină în câțiva ani membru al UE”, spune Gaburici.
- Relația cu statele vecine: Ucraina, România, Rusia, Japonia, China.
- Problema transnistreană: rolul OSCE, dar și rolul UE. Trebuie depuse eforturi în negocierile 1+1 și pentru retragerea trupelor din regiunea tranistreană.
- Relația cu societatea civilă și cu mass-media. ”Îndemn jurnaliștii să fie incisivi”, membrii societății civile să fie atenți, sa monitorizeze și să sancționeze Executivul, dar să vină și cu propuneri.
- Susținerea mediului academic.
- Parteneriat cu sindicatele și cu patronatele
14:25 Propunerea socialiștilor de înființarea unei comisii de anchetă este introdusă pe ordinea de zi și este votată de majoritatea deputaților, iar inițiatorul propunerii, Igor Dodon este aplaudat în plen pentru ziua sa de naștere.
Liderul PDLM, Vlad Filat, spune că este mai important votul pentru noul Guvern decât înființarea comisiei de anchetă.
Democratul Marian Lupu este de acord cu Filat, considerând că doar după învestirea noului premier se poate vorbi despre alte probleme. „Să începem cu guvernul, învestim guvernul, după care trecem la alte probleme”, spune Lupu.
Andrian Candu îi face o concesie lui Dodon pentru ziua sa de naștere și îi dă cuvântul nou, care reiterează importanța situației economice, în detrimentul votului pentru noul guvern.
Majoritatea deputaților votează ca sesiunea de întrebări și răspunsuri să dureze o oră, Igor Dodon propusese ca sesiunea să dureze două ore pentru că Chiril Gaburici este o persoană nouă, puțin cunoscută pe scena politică.
14: 10 97 de deputați sunt prezenți sunt prezenți în Parlament la ședință. Pe ordinea de zi se află doar votul pentru un nou Guvern cu Chiril Gaburici premier.
Igor Dodon, liderul socialiștilor, propune introducerea pe ordinea de zi formarea unei comisii de anchetă pentru elucidarea situației din sistemul bancar din Republica Moldova.
Dodon vrea demisia guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, pentru care socialiștii au suținerea comuniștilor.
Liberalul Mihai Ghimpu spune că Dorin Drăguțan trebuie să răspundă întrebărilor deputaților, atunci când BNM va prezenta raportul de activitate în Parlament.