Prăbuşirea rublei a izolat regiunea transnistreană, „opera” separatistă a Kremlinului pe teritoriul Republicii Moldova, într-o paragină economică căreia Rusia pare hotărâtă să nu-i pună capăt.
Luna trecută, surse din cadrul Consiliului Suprem al regiunii separatiste afirmau că Rusia a refuzat solicitarea autorităţilor de la Tiraspol, care ceruseră 100 de milioane de dolari pentru plata pensiilor şi a altor obligaţii sociale. Autorităţile ruse ar fi invocat atunci, pe lângă marasmul economic al Rusiei, şi motivul unei nemulţumiri faţă de cursele charter costisitoare pe care le-a avut liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.
În prezent, separatiștii se află în imposibilitatea efectuării plăților de pensii și salarii la zi.
Potrivit estimărilor de la Chişinău, 70% din bugetul regiunii transnistrene este suportat “tradiţional” de către Moscova.
Gazul nu mai este furnizat gratis , iar pensionarii nu mai beneficiază de transport gratuit – acestea sunt doar două detalii ale abandonului rusesc din prezent. Liderul separatist Evgheni Şevciuk a semnat deja un decret care prevede reducerea la jumătate a suplimentului de 100 de ruble la pensiile locuitorilor din regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie. În decretul semnat se menționează că reducerea suplimentului a fost necesară pentru a evita un dezechilibru între cheltuielile reale ale regiunii cu veniturile bugetare. De asemenea, Șevciuk a solicitat instituțiilor responsabile să obțină 85 de milioane de ruble pentru a putea acorda în viitor suplimentul complet de 100 de ruble la pensii.
Însă piatra de mormânt a regiunii o reprezintă deficitul bugetar, care, potrivit protiectului de buget pe 2015, atinge cifra de 404 milioane de dolari.
„Liderii trasnistreni nu lasă nicio piatră neîntoarsă în căutarea unor noi surse de venit. Începând din martie, oficialităţile separatiste vor avea nevoie de o <<carte verde>> pentru autoturismele înregistrate în afara Transnistriei (regiunea transnistreană – n.r.), atunci când vor intra pe teritoriu. Ca o dovadă a nevoii de numerar, cardurile se vor aplica în primul rând pentru autoturismele care provin din Uniunea Europeană. La Tiraspol, circulă rapoarte conform cărora noi taxe vor fi impuse <<celor care nu studiază şi nu muncesc în instituţiile transnistrene>>, potrivit unei familii al cărei fiu merge la şcoală pe teritoriul controlat de către Republica Moldova. Rapoartele, însă, nu au putut fi confirmate”, se arată într-o analiză Eurasianet.org.
De altfel, Evgheni Şevciuk admitea, pe 12 februarie, într-un interviu oferit agenţiei de stat ruse TASS, că prognoza economică a regiunii transnistrene pentru primul semestru al lui 2015 este negativă, adăugând că principalele pierderi economice au afectat sectorul industrial şi, în unele cazuri, s-a ajuns chiar la sistarea producţiei.
Datele aşa-zisului „guvern transnistrean” indică o scădere a exporturilor către Rusia de 3,5 în luna ianuarie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Comerţul cu Ucraina şi Republica Moldova, de asemenea, a înregistrat diminuări semnificative.
„Şevciuk a susţinut că locuitorii înţeleg că o <<replanificare>> a bugetului Rusiei este în curs de desfăşurare. El a oferit asigurări că <<proiectele umanitare>> vor continua, însă nu a dat niciun detaliu”, subliniază Eurasianet.org.
Un colac de salvare la orizont, până când Rusia îşi va „replanifica” bugetul? Uniunea Europeană, subliniază sursa citată.
„Şevciuk a susţinut că 30% din exporturile transnistrene merg deja către UE. Totuşi, stimularea cifrei de afaceri comerciale cu UE ar nececista şi o realiniere politică. UE a îndepărtat taxele pe bunurile din teritoriu, dar acordul expiră în ianuarie 2016. Până în prezent, Trasnistria a refuzat să adere la Acordul de Liber-Schimb, semnat anul trecut între UE şi Republica Moldova”, se mai arată în analiză.
În 2013, regiunea din stânga Nistrului a fost deschis uncentru media „Transnistria Eurasiatică”. Este vorba despre un proiect comun cu Federația Rusă şi vizează procesul de dezvoltare şi integrare eurasiatică a regiunii transnistrene. Dacă în urmă cu doi ani, Evgheni Şevciuk afirma că viitorul regiunii transnistrene este în Uniunea Economică Eurasiatică, după ce Moscova a refuzat să acorde asistenţa financiară de 100 de milioane de dolari cerută, avântul “eurasiatic” al liderului separatist pare a-şi fi pierdut complet energia.
„Back in the USSR” („Înapoi în URSS”) este titlul unei recente cărţi de reportaje despre regiunea transnistreană semnată de Rory MacLean şi Nick Danziger. În ultimu său număr, publicaţia New Statesman îi dedică o cronică acestei cărţi, pornind de la conceptul de „realitate maleabilă”.
Nicăieri în fostul spaţiu sovietic conceptul de „realitate maleabilă” nu este mai adevărat decât în regiunea transnistreană, singurul loc din lume „care nu a recunoscut căderea URSS”, afirmă jurnalistul şi scriitorul David Patrikarakos în articolul său despre cartea semnată de MacLean şi Danziger.
„Autorul Rory MacLean şi fotograful Nick Danziger ne oferă un tur al acestei ciudăţenii geopolitice alături de <<Noul Om sovietic>>, în calitate de ghid, un om de afaceri dubios tipic pentru noua rasă de hiper-capitalişti apărută după colapsul URSS-ului. Un bărbat care studiază <<marjele de profit în loc de Marea Cale a Partidului>>, el este Homo Sovieticus reimaginat ca Donald Trump”, notează Patrikarakos.
Chiar dacă tonul cărţii caută să surprindă printr-un umor negru şi „energic” regiunea transnistreană în instantanee de-a dreptul suprarealiste, subiectul „este unul grav”, subliniază jurnalistul, adăugând că statutul comercial monofazic al zonei – acela de furnizor de alcool pentru Rusia – este exact aceeaşi identitate economică pe care Vladimir Putin va încearca să o impună şi în cazul războiului separatist din estul Ucrainei, odată ce va obţine un conflict îngheţat. „Nu este doar o întoarcere sovietică; este însuşi viitorul politicii externe ruse”, afirmă David Patrikarakos despre intenţiile geopolitice ale liderului de la Kremlin, precizând că estul Ucrainei va intra în acelaşi malaxor al istoriei după model transnistrean – un loc „în care nimic nu este adevărat, iar totul este, într-adevăr, posibil”.