,,Este o abordare foarte nocivă şi o abordare lipsită de rezultat pozitiv dacă relaţiile din România şi Republica Moldova vor fi bazate doar pe subiecte identitare”, a declarat preşedintele interimar al R. Moldova, Marian Lupu, într-un interviu acordat ,,La masa Adevărului„. Acesta a amintit că plasamentul geografic şi geopolitic al Moldovei, aflată ,,la graniţa dintre lumea latină şi lumea slavă, dintre cultura latină şi cultura slavă, la graniţa dintre Vest şi Est” impune o anumită orientare politicii externe, ,,echilibrată şi inteligentă”.
În ceea ce priveşte aşteptările R. Moldova de la România, Marian Lupu a apreciat că raporturile dintre cele ,,două state europene” trebuie să fie de bună vecinătate, de prietenie şi parteneriat strategic: ,,Să avem acel ajutor din partea României pentru a asigura o coeziune civică în cadrul societăţii moldoveneşti şi, în mod evident, suportul pentru parcurgerea, cât mai grabnică şi calitativă, a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, a mai afirmat acesta.
De asemenea, liderul Partidului Democrat din Moldova a precizat că relaţia dintre România şi R. Moldova este una privilegiată prin raportarea la factorul economic: ,,Eu sunt părtaşul unor abordări foarte realiste, foarte pragmatice, care de fapt presupun şi un spirit de bună înţelegere şi bună colaborare. România este partenerul numărul doi în privinţa exportului Republicii Moldova şi partenerul numărul trei al importului. Deja aceste cifre denotă un caracter absolut special, privilegiat”, a subliniat el. Lupu a adăugat că politica externă a Moldovei nu trebuie fundamentată pe sentimentalisme, ci pe o abordare pragmatică, astfel că aspiraţiile referitoare la integrarea în Uniunea Europeană şi dependenţa economică faţă partenerii din Est trebuie echilibrate.
Pentru mai multe detalii, accesaţi următorul link.
Foto: Politică Românească.ro