Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, susţine că PDM nu a fost de acord cu solicitarea liberalilor de a numi la conducerea Procuraturii Generale un cetăţean străin, pentru că această propunere nu a fost “sinceră”.
Ce înţelege Andrian Candu prin faptul că solicitarea nu ar fi fost “sinceră”? Candu spune că varianta unui cetăţean străin la şefia Procuraturii Generale nu ar fi putut fi pusă în aplicare, deoarece, sugerează preşedintele Parlamentului, ar exista un soi de încurcătură juridică.
“În primul rând, există o problemă juridică, că nu avem ce face cu actualul procuror general, deoarece el are un anumit termen. Noi nu îl putem da afară, el este independent în activitatea sa”, a explicat Andrian Candu într-o emisiune de la Moldova 1, citat de Independent.md.
Mai mult, Candu susţine că, dacă actualul procuror general, Corneliu Gurin, ar fi fost demis, atunci s-ar fi ajuns într-o situaţie de încălcare a legii. „Și dacă încălcăm legea și îl eliberăm din funcție, nu rezolvăm nimic deoarece degeaba aducem pe un procuror străin care nu o să poată să funcționeze. În al doilea rând, ce folos că aducem un procuror general străin dacă nu am pregătit sistemul procuraturii pentru ca să fie posibil să lucreze acolo? El va fi mâncat din interior și nu o să facă nimic”, a precizat preşedintele Parlamentului.
Declaraţiile lui Candu afirmă, însă, o contradicţie logică de sens juridic. Dacă numirea unui procuror general străin ar fi imposibilă, pentru că ar însemna, prin demiterea actualului procuror, o presupusă ilegalitate, atunci cum se face că, totuşi, Andrian Candu duce discuţia într-un scenariu al numirii unui procuror general străin într-un sistem al procuraturii nepregătit care îl va “mânca” din interior, dând de înţeles că o asemenea variantă ar fi, până la urmă, posibilă, dar greu de integrat în asamblajul sistemic al procuraturii? Este sau nu o încălcare a legii? Care este sensul afirmaţiei “nu am pregătit sistemul procuraturii”? Cum anume nu este pregătit sistemul, nu are un cadru legislativ format pentru aducerea unui procuror străin, nu este armonizat cu legislaţia europeană?
În plus, totodată, preşedintele Parlamentului, prin aceste afirmaţii, pare a arunca, prin ricoşeu, într-o zonă a acuzei de iresponsabilitate şi recomandările emisarilor UE sosiţi pe Aeroportul din Chişinău la negocierile pentru formarea alianţei de guvernare. Demnitarii europeni au recomandat atunci, pe 20 ianuarie, partidelor proeuropene de la Chişinău – PLDM, PDM şi PL – ca procurorul general să fie o persoană non-politică, desemnată în consultare cu Comisia Europenă (CE), ceea ce va transmite clar la Bruxelles mesajul că noul Guvern al Republicii Moldova este pregătit să înceapă procesul de reform în justiţie, piatră de temelie pentru orice plan de integrare europeană. Dacă Andrian Candu afirmă că numirea unui procuror general străin ar fi o ilegalitate, atunci, prin deducţie logică, se presupune că întreaga procedură a Comisiei Europene în tratarea reformei justiţiei în pachetul principiilor de integrare în UE ar fi eronată şi provocatoare de turbulenţe juridice în statele care pornesc procesul integraţionist european. Tot prin deducţie logică, se poate înţelege din această perspectivă prezentată de preşedintele Parlamentului că întregul stabiliment juridic al Uniunii Europene ar fi un şir nesfârşit de ilegalităţi comise în reforma justiţiei.
Liderul PL, Mihai Ghimpu, spune că Procuratura Generală nu este independentă şi că PDM ar trage de “sforile” actualului şef al instituţiei.
“50 shades” de ironie ale lui Marian Lupu
Venind din partea unui membru PDM, asemenea declaraţii nu ar trebui să constituie un element-şoc, dacă ne orientăm după atitudinea liderului democrat Marian Lupu în privinţa acestei teme. Lupu a ironizat recent propunerea liberalilor de a chema la Chișinău un procuror al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de la București, care să supravegheze activitatea comisiei de anchetă pentru elucidarea situaţiei de pe piaţa valutară a Republicii Moldova.
„Având în vedere că coaliția PLDM, PCRM și PD și-au împărțit funcțiile de președinte, vicepreședinte și secretar al comsiei, avem o propunere ca să aducem un procuror din UE ca să supravegheze acest proces în speranța că procesul va fi unul mult mai dinamic. Dar pentru ca să-i asigurăm traducerea vom aduce unul de la DNA din România și veți fi sigur că lucrurile vor arăta altfel la încheierea acestui exercițiu de lucru. Noi vom participa activ în cadrul comisiei”, a propus liberalul Valeriu Munteanu.
„Mă miram de ce așa slăbuță propunere. Mă miram că doar de la DNA, eu așteptam să fie și de la Serviciul Român de Informații, dar mai este timp”, i-a replicat democratul Marian Lupu lui Munteanu.
Partidul Liberal a insistat în timpul negocierilor cu PLDM și PDM pentru formarea unei coaliții de guvernare să fie numit în funcția de procuror general un procuror european, însă cele două formațiuni au respins această condiție.