Guvernul Gaburici pare a fi o pepinieră de miniştri doldora de contracte cu statul. O investigaţie RISE Moldova ne arată din ce surse financiare îşi trag seva „puşculiţele” câtorva demnitari ministeriali de la Chişinău.
Ruxanda Glavan, ministră a Muncii în Republica Moldova, şi soţul acesteia, bancherul Aureliu Cincilei (nume predestinat, se pare, finalizat prin cuvântul lei), vice-guvernatorul Băncii Naţionale, îşi fac veacul într-o vilă de lux cu suprafaţă de 349 mp. într-un cartier „patrician” din sectorul Râşcani. Experţii imobliari estimează locuinţa la 9 milioane de lei. Ca să întreţii o asemenea vilă, se subînţelege, este nevoie şi de venituri lunare pe măsură. Aici vine în ajutor compania Glavirux SRL, specializată în vânzări de echipament medical şi produse cosmetice. Ruxanda Glavan este acţionar unic al companiei, care, potrivit raportului financiar din 2012 invocat de RISE Moldova, a încasat 11 milioane de lei din vânzări, cu peste 60 de contracte de achiziţii cu statul încheiate în ultimii doi ani, oferind aparataj şi dispozitive medicale instituţiilor medico-sanitare din Republica Moldova în valoare totală de circa 8 milioane de lei.
„Totodată, în septembrie 2014, Glavirux SRL a oferit dispozitive medicale și Serviciului de Informații și Securitate, în sumă de aproximativ 40 mii lei”, notează jurnaliştii RISE în investigaţie, precizând că Ruxanda Glavan a indicat în Declarația cu privire la venituri și proprietăți că deține, împreună cu soțul ei, două case de locuit, două apartamente, trei terenuri, trei automobile și câteva conturi bancare.
“În decembrie 2014, Comisia Națională de Integritate a inițiat un control pe numele bancherului Aureliu Cincilei, acesta fiind suspectat că nu și-a declarat toate automobilele pe care le deține”, subliniază sursa citată.
Senegalezul Bride de la Economie
Vremuri permanent feerice sunt de găsit şi în portofelul noului ministru al Economiei, Stephane Cristophe Bride, boss ministerial de origine franceză, născut la Dakar, în Senegal, şi căsătorit cu Olesea Bride-Kucerovskaia, din Republica Moldova. Statutul marital al soţilor Bride (bride, în engleză, înseamnă mireasă) se extinde şi în zona afacerilor, unde sunt parteneri. “Stephane are 23 de ani de experiență în audit și consultanță. După aproximativ 8 ani de experiență în Franța și în alte state la compania Ernst and Young (EY), una dintre 4 cele mai mari companii de audit și consultanță din lume (așa-zisul grup Big 4), a avut o misiune de consultanță în Republica Moldova (în anul 1999) pentru France Telekom, care a intrat pe piața de telefonie mobilă a Moldovei cu brandul Voxtel, actualul Orange”, se arată în investigaţia RISE. Misiunea de consultanţă în Republica Moldova a ministrului cu nume exotic s-a dovedit a fi extrem de avantajoasă: Stephane Cristophe Bride şi-a pus pe picioare un birou al companiei Ernst and Young, anii 2001-2005 îl găsesc pe Bride director executiv în cadrul EY Moldova/Europa de Sud-Est, apoi, din 2005 până în 2010, harnicul senegalez Stephane îşi reorientează cariera, alăturându-se celei de-a cincea companii de audit din lume, Grant Thompson, şi se ocupă de “extinderea acesteia în Republica Moldova şi România”.
“El est coproprietar, împreună cu soţia, la două firme: Grant Thornton Audit SRL și Grant Thornton SRL. Pe site-ul grantthornton.md aceste firme sunt anunțate ca parte al brandului Grant Thornton Moldova, care este consultant financiar și de afaceri şi parte a Grant Thornton International Ltd (GTIL)”, notează RISE Moldova.
Alte performanţe afacereşti demne de menţionat: Bride mai deţine compania G&G Solar 1 SRL, specializată în realizarea unor proiecte de producere a energiei electrice din resurse regenerabile. Firma actualului ministru al Economiei a construit la periferia Chişinăului, pe teritoriul centrului Porsche, un parc fotovoltaic de 6.660 de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 330kW. “Proiectul a fost realizat datorită unei linii de creditare de la proiectul MoSEFF (finanțat de Uniunea Europeană)”, subliniază RISE.
În vara anului trecut, Stephane Cristophe Bride a fondat, într-un parteneriat cu un cetăţean francez, Jeremy Besnier, G&G Wind SRL, firmă care ar urma să se ocupe de dezvoltarea unor proiecte de energie electrică pe bază de vânt.
“Soţia sa, Olesea Bride, apare ca administratoare, atât la Grant Thornton SRL, cât şi la SA <<Novahabitat>> din Chişinău, companii care au aceeași adresă juridică – str. Grigore Ureche, 69, imobil care aparține familiei Bride. Stephane Bride mai deţine o locuință de lux, amplasată în același cartier cu noul premier Chiril Gaburici. Imobilul cu suprafața de peste 113 m.p. este evaluat oficial la jumătate de milion de lei, deşi valoarea de piață este de 8 ori mai mare, spun experții imobiliari”, se precizează în investigaţie.
Ministrul Sănătăţii şi soţia sa Ludmila-cea-devoratoare-de-bijuterii
La Ministerul Sănătăţii descoperim un ministru, Mircea Buga, care, în ultimii şase ani, a condus Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM). Domeniul asigurărilor, se ştie, este domeniul sacilor cu bani. Datele CÎS ne arată că soţia ministrului Buga, Ludmila, “este administrator și fondator unic al Rareș Medfarm SRL, lucru menționat de actualul ministru în declarațiile depuse anterior la CNI”. Conform traseului afaceresc prezentat de RISE, soţia Ludmila pare a se răzgândi mai repede decât se hotărăşte. În urmă cu câţiva ani, Mircea Buga declara într-un interviu că soţia sa este farmacistă, dar nu activează în domeniu, iar în public Ludmila se erija într-o persoană care “a renunţat la medicină de dragul bijuteriilor”. Dar bijuteriile se cumpără cu bani, nu cu frunze pictate. De aceea, nu este surprinzător că fima fondată de Ludmila s-a intersectat de mai multe ori cu compania condusă de soţ. “Mai exact, aceasta a figurat în repetate rânduri printre instituțiile farmaceutice contractate de către CNAM pentru eliberarea medicamentelor compensate”, precizează sursa citată.
“Anume din acest motiv, dar și pentru faptul că soția sa a avut un venit de peste 100 de mii de lei de la <<Health Forever International>> SRL, firmă care deține spitalul privat <<Medpark>> și a cărei gen de activitate o include și pe cea farmaceutică, în 2013, Mircea Buga a fost cercetat de CNI <<pe faptul eventualei încălcări a regimului juridic al conflictelor de interese>>. În cele din urmă, comisia a decis să claseze cauza <<din lipsa faptului de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese>>. Familia Buga mai deține două apartamente și spațiu comercial pe care îl dă cu chirie unui agent economic”, explică jurnaliştii RISE Moldova.
Restul investigaţiei o puteţi lectura AICI.