Legăturile mai strânse cu Europa reprezintă cea mai bună soluție pentru contracararea mișcărilor separatiste pro-ruse, spune ministrul de Externe din Republica Moldova, Natalia Gherman, într-un interviu pentru USA Today.
„Speculațiile despre extinderea conflictului din Ucraina au generat o slăbiciune a oamenilor pentru Republica Moldova și Ucraina, care nu exista înainte”, spune Gherman.
Deja producătorii din regiunea transnistreană sunt interesați de schimbarea standardelor pentru a putea intra pe piața europeană, spune șefa diplomației de la Chișinău. Rusia a redus cu 30% pensiile în regiunea transnistreană, scriu jurnaliștii americani.
„Republica Moldova și Ucraina au devenit mai atractive pentru propriile regiuni separatiste datorită modernizării, drepturilor omului, creșterii economice și apropierea de Uniunea Europeană, care este o zonă de stabilitate”, mai spune Natalia Gherman. „Dacă devenim mai atrăgători decât alte zone – Rusia – oamenii vor lua decizia corectă.”
Totuși, oamenii din Chișinău intervievați de USA Today, nu împărtășesc optimismul Nataliei Gherman. Un fotograf, în vârstă de 60 de ani, este de părere că în Ucraina luptă o gașcă de naziști, susținuți de americani. Fotograful spune cum descrie presa rusă evenimentele din Ucraina: „Într-un an, Ucraina a devenit, dintr-o țară normală, o zonă de conflict.”
O florăreasă susține că ar pleca din Republica Moldova, dacă și-ar găsi un loc de muncă în afară pentru că guvernul de la Chișinău nu dezvoltă nimic.
O studentă este de părere că regiunea transnistreană nu este interesată de apropierea de Uniunea Europeană, „vor să fie separați”. Studenta crede că Rusia ține țările în sfera sa de influență prin prețuri mici la gaze. „Vor să ne devoreze. Vor să fim sub influența lor, nu ca parteneri, doar să știe că ne au.”