Parlamentarii din grupul Prietenii Unirii de la București intenționează să rezolve problema tarifelor ridicate la telefonia mobilă și să se ocupe de înființarea unei instituții speciale pentru relația cu Republica Moldova.
În doua ședință a grupului Prietenii Unirii, care a avut loc astăzi la Palatul Parlamentului și a fost prezidată de Ovidiu Raețchi, s-a discutat despre tarifele mari la serviciile de telefonie mobilă din Republica Moldova pentru apeluri în România.
Deputatul Petru Movilă spune că tarifele operatorilor care activează pe piața din Republica Moldova trebuie să fie similare cu cele din Uniunea Europeană, pentru a facilita comunicarea între românii din Republica Moldova și cei din România, ori apelurile către cetățenii Republicii Moldova stabiliți în oricare alt stat european.
De asemenea, parlamentarii vor înființarea unui minister ori a unui secretariat în subordinea primului ministru care să se ocupe de relația dintre România și Republica Moldova, având în vedere că la București nu mai există o astfel de instituție. Cele existene acum se ocupă de relația cu toți românii din afara granițelor.
Deși mai există puțini veterani ai Armatei Române încă în viață în Republica Moldova, parlamentarii sunt de părere că autoritățile de la București trebuie să le plătească o inedmnizație, similară cu cea pe care o primesc veteranii din România.
În ceea ce privește veteranii care au luptat în Afganistan ori în războiul de pe Nistru, parlamentarii de la București sunt de părere că sunt necesare unele măsuri, dar ale autorităților din Republica Moldova, care trebuie încurajate de București.
Peste 40 de parlamentari de la București au aderat la grupul Prietenii Unirii, lansat oficial în 10 februarie. Principalul obiectiv al grupului este ca România să propună Republicii Moldova unirea.
Senatori și deputați din partea tuturor partidelor politice parlamentare și-au asumat ca pe cale legislativă, de lobby, de reprezentare, prin acțiuni de imagine și de intermediere a dialogului cu celelalte instituții relevante, să implementeze proiecte pentru unirea României cu Republica Moldova.
Dezvoltarea infrastructurii comune (aeroportuare, feroviare și de transport rutier), urgentarea interconectării celor două sisteme energetice și sprijinirea companiilor din România și Republica Moldova în vederea extinderii activității pe întreg spațiul celor două state românești sunt câteva dintre proiectele pe care membrii grupului parlamentar ,,Prietenii Unirii” și le-au asumat să le realizeze până la încheierea mandatelor din actuala legislatură.