O cetăţeană din Republica Moldova vorbeşte despre condiţiile draconice impuse de autorităţile moscovite migranţilor pe piaţa muncii din Rusia şi despre absurdul birocratic care însoţeşte statutul muncitoresc al migrantului în economia rusă.
Din ianuarie, Rusia a modificat drastic condiţiile de legalizare a muncitorilor străini. Dacă până la finele anului trecut un muncitor din Republica Moldova putea munci în capitala rusă doar cu o patentă pentru care achita 1.000 de ruble lunar, birocraţii din administraţia publică moscovită s-au gândit să le facă zile negre acestor migranţi, impunând nu doar o patentă lunară de 4.000 de ruble, ci şi un examen de cunoaştere a limbii ruse şi un altul medical, ambele extrem de costisitoare.
Despre această nouă debandadă birocratică devoratoare de salarii au vorbit jurnaliştii de la Europa Liberă cu o muncitoare din Republica Moldova, Valentina, care explică epopeea prin care a trebuit să treacă ca să-şi depună dosarul pentru obţinerea patentei, etichetând drept inuman tratamentul administraţiei moscovite faţă de muncitorii străini.
“Înainte puteam depune actele pentru patentă la orice filială teritorială a Serviciului Migraţional. Adică toată masa de migranţi era împrăştiată prin toată Moscova. Acum, însă, există un singur punct – pentru migranţii din Moscova şi altul – pentru cei din suburbii. Adică toţi migranţii trebuie să vină în acelaşi loc ca să-şi depună dosarul. Oamenii stau în cozi câte trei-patru zile, dis-de-dimineaţă până seara târziu ca să reuşească. Eu când am fost erau 11.000 de oameni acolo. Ne ţin într-un fel de cuşcă de fier, cu gratii, şi te simţi ca în lagărele de concentrare acolo. Nu poţi ieşi din rând, nu poţi merge la baie, nu poţi bea o cafea. Oamenii se calcă acolo efectiv în picioare”, a explicat Valentina.
Mare problemă o reprezintă, însă, noile preţuri arondate obţinerii patentei.
“În primul rând, ne-au pus să dăm un examen la cunoaşterea limbii. În centrul din oraş, costul examenului este de 500 de ruble. În cel din suburbie – e de zece ori mai scump. Apoi, ne pun să facem traducerea paşaportului acolo pe loc. Ei zic că nu cred în traducerile făcute în altă parte. Ne-au pus, de asemenea, să trecem de o comisie medicală, care tot costă bani, vreo 30-40 de euro. Şi în afară de astă trebuie să aştepţi să te ajungă rândul vreo zece zile – în orice caz, eu aş spune aşa: ca un migrant să-şi facă toate aceste acte, el trebuie să alerge vreo zece zile prin toată Moscova cu limba scoasă. În afară de asta, trebuie să plătim în fiecare lună câte 4.000 de ruble patenta. Dacă omul primeşte 20.000, imaginaţi-vă că de 4.000 trebuie să se despartă. E exact suma pe care reuşeau cei mai mulţi să o pună de-o parte ca să-o trimită acasă”, a spus muncitoarea pentru Europa Liberă.
Valentina susţine că în spatele acestor noi reglementări s-ar afla, de fapt, o “afacere” a primarului Moscovei, Serghei Sobianin, care pare hotărât să scoată bani cu lopata din aceste proceduri birocratice. Schema descrisă de Valentina arată în felul următor: Sobianin pune presiune pe agenţiile zonale migraţionle să nu proceseze dosarele, impunându-le migranţilor achitarea unor costuri precum 3.000 de ruble pe luarea amprentelor sau tot 3.000 de ruble pentru încheierea asigurărilor medicale în centrul Moscovei, iar 6.000 de ruble în suburbii, asigurarea medicală Republica Moldova nefiind valabilă şi în Rusia.
“Ei în presă ne tot îndeamnă: nu plecaţi. Dar foarte mulţi au plecat. Mai ales cei care erau angajaţi de serviciile municipale la măturat străzile sau la deszăpezire. Salariile pe care le primeau sunt de 10-15.000 de ruble. Acum, din aceste 10-15.000, 4-5.000 trebuie să le dai pe lună pe patentă. În plus, mai cheltuieşti vreo 20.000 pe an ca să-ţi faci toate aceste acte – asigurare medicală, examen etc. Sigur că foarte mulţi au plecat. Nu se curăţă străzile, se închid şantierele, spălătoriile auto. Acolo e un lucru foarte dificil şi munceau doar moldovenii şi ucrainenii. Am cunoscuţi care au venit după Anul Nou, dar când au văzut cât trebuie să plătească, şi-au făcut bagajele şi au plecat. Am şi cunoscuţi din Tadjikistan, Uzbekistan care au făcut la fel. Iar localnicii nu-şi fac vânt să lucreze cu 15.000 pe lună la curăţenie. Aşa că se simte deja plecarea migranţilor”, le-a explicat Valentina jurnliştilor de la Europa Liberă.
Potrivit datelor Serviciului Federal rus de Migraţie la data de 4 martie, în Rusia s-ar afla momentan 557.000 de muncitori din Republica Moldova.