Reformele în educație au redus corupția din școli. Aceasta este una dintre concluziile ministrului Maia Sandu, care este determinată să continue procesul de reformare a sistemului de învățământ.
Ministrul Educației a declarat în cadrul unei conferințe de presă că nu există o singură soluție pentru a eradica coruptia din sistemul de învățământ. ,,Corupția are mai multe dimensiuni și respectiv abordările trebuie să fie diferite. Primul element al luptei cu corupţia au fost măsurile întreprinse la bacalaureat. Faptul că am reuşit să reducem corupţia şi copiatul la BAC a avut un impact semnificativ asupra reducerii corupţiei”, a spus Maia Sandu.
În sensul reducerii fenomenului corupției în educație, o măsură ar fi creșterea salariilor anumitor profesori. ,,Nu spunem că salariile mari vor fi o soluţie în combaterea corupţiei, dar salariile mici sunt o problemă. De aceea ne-am propus să venim cu o nouă modalitate de salarizare pentru a reduce presiunea pe plăţile neformale în sistem. Noua modalitate îşi propune să crească competitivitatea de salarizare a profesorului în comparaţie cu ceilalţi angajaţi. Nu este corect să comparăm salariul mediu pe educaţie cu salariul mediu pe economie şi ne dorim să trecem peste această limită. Totodată, vrem să introducem un element de performanţă şi să promovăm astfel profesorii care au rezultate şi depun eforturi în munca pe care fac”, a precizat Maia Sandu, cu mențiunea că pentru implementarea acestui proiect va fi necesar un sprijin extern.
În același context, ministrul de la Chișinău a anunțat o nouă măsură reformatoare: vor fi reziliate toate contractele directorilor instituţiilor de învăţământ care nu au fost selectaţi pe bază de concurs.
Maia Sandu a mai admis în cadrul conferinței de presă că Ministerul Educației dispune doar de măsuri indirecte pentru a lupta cu fenomenul corupției în școli.