România și Ucraina vor să facă tot ce le stă în putere pentru integrarea regiunii transnistrene în Republica Moldova.
„Am discutat despre situația de securitate din bazinul Mării Negre și despre situația Republicii Moldova, în special despre regiunea transnistreană. Am convenit să facem tot ce ne stă în putere pentru a rezolva această problemă astfel încât, în viitor, regiunea transnistreană să fie integrată în Republica Moldova”, a spus Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, în timpul unei conferințe de presă comună cu președintele României, Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială la Kiev, unde a discutat despre situația securității în regiune, în principal, însă cei doi președinți au vorbit și despre dpreturile etnicilor români din Ucraina.
Iohannis a spus, înainte de plecarea în Ucraina, că un subiect de discuție „va fi reprezentat şi de sprijinirea etnicilor români din Ucraina şi a acelor ucraineni din România, obiectiv care poate fi atins inclusiv prin reactivarea mecanismelor guvernamentale.”
„Am convenit să avem mai mult succes în micul trafic de frontieră, care ar ajuta foarte mult populația din ambele țări. Avem o linie destul de lungă de graniță comună, de aceea această inițiativă o să faciliteze trecerea frontierei pentru milioane de oameni de ambele părți. Am convenit că România o să susțină eliminarea vizelor pentru cetățenii ucraineni. Pentru aceasta, încă o dată, îi mulțumesc Președintelui României, care a avut mai multe inițiative atât în plan bilateral, cât și în plan regional. Cred că ceea ce așteaptă mulți oameni, din ambele state, este să avem o cursă aeriană directă Kiev-București și consider că în viitorul apropiat o să rezolvăm și această chestiune”, a mai spus Poroșenko.
„Am convenit că trebuie să dăm o vizibilitate mai bună comunităților noastre etnice care trăiesc în România, respectiv în Ucraina. Ele trebuie să devină un liant și un pod în relațiile noastre. În acest sens, este nevoie ca mecanismele relevante pe linie guvernamentală să își reia activitatea și să abordeze aspecte de actualitate. Dorim ca prin toate acțiunile noastre să vedem efecte pozitive în ceea ce priveşte contactele directe între cetățenii noștri si proiecte comune în plan economic și cultural”, a spus, la rândul său, Iohannis.
Președintele Iohannis și-a început vizita oficială în Ucraina cu vizitarea Monumentului Victimelor Holodomorului și participarea la un moment solemn în Piața Independenței (Maidan).
Ulterior, el a fost primit în cadrul unei ceremonii oficiale la sediul Administrației Prezidențiale de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, cu care a avut convorbiri tete-a-tete și oficiale, cu participarea membrilor celor două delegații.