România are datoria să se implice în Găăgăuzia, pentru că există o mare carenţă în ceea ce priveşte promovarea şi protejarea limbii române în această zonă, spune senatorul din Parlamentul de la București, Viorel Badea, într-un interviu pentru Adevarul.
În urma mai multor vizite pe care le-a făcut în Găgăuzia, Badea că, „practic, cetăţenii R.Moldova care trăiesc în regiunea găgăuză sunt captivii influenţei ruseşti. Din nefericire, nici Bucureştiul, dar nici Chişinăul nu a făcut foarte mult ca să-i scoată din aceasta captivitate. Dacă ne uităm numai la mass media care are acces pe acest teritoriu, vom vedea că majoritatea posturilor de radio, TV şi ziarele sunt în limba rusă, prezenţa şi influenţa mediului politic rusesc sunt permanent.”
Badea spune că cetățenilor români care locuiesc în UTA Găgăuzia trebuie să li se asigure posibilitatea să se exprime liber și neîngrădit, fără să le fie afectată identitatea culturală și spirituală.
„ În acest sens am iniţiat demersuri pentru înfiinţarea unui Centru de informare a României care să aibă şi valenţe culturale şi spirituale şi care să se adreseze în egală măsură atât cetăţenilor români care au domiciliu în Găgăuzia, cât şi altor etnii cum ar fi ucraineni, găgăuzi, bulgari şi, de ce nu, şi minorităţii ruse”, spune senatorul.
Viorel Badea și-a propus să conecteze investitorii din România la această zonă, dar vrea să creeze conexiuni între Universitatea din Comrat și mediul universitar din Europa.
Viorel Badea:
Vom face toate demersurile necesare pentru ca Universitatea din Comrat să poată să stabilească unele contacte la nivel academic şi universitar cu instituţii similare din UE. În acelaşi timp, vrem să deschidem o poartă de comunicare între primari din regiunea găgăuză şi primari din România, în contextul colaborării transfrontaliere. Tinerii din regiunea sudică trebuie să fie informaţi că au posibilitatea să studieze gratis în România şi să trimită dosarele la concursul de selectare a candidaţilor, organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Politicienii români ar trebui să meargă mai des în zonă pentru a informa corect oamenii despre parcursul pe care România l-a avut înainte de aderarea la UE, despre oportunitățile care vin la pachet cu parcursul european. De asemenea, trebuie organizate vizite ale oamenilor care locuiec în Găgăuzia în orașe turistice din România, mai spune senatorul.