Fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, susţine că sunt şanse mare ca mai mulţi deputaţi PLDM şi membri ai Guvernului să se alăture noului său proiect politic – Partidul Popular European din Moldova (PPEM).
Leancă spune că Guvernul Gaburici nu va avea viaţă lungă şi va fi demis în cel mai scurt timp.
“Cred că partidul nostru nu va avea doar doi deputaţi. Există destule premise să se extindă numărul deputaţilor din formaţiunea noastră. Viaţa guvernului minoritar va fi foarte scurtă. Prognozele arată că va activa două-trei luni. Alianţa PLDM-PDM nu va rezista presiunilor economice şi politice”, a preconizat Iurie Leancă, citat de politics.md, adăugând că actuala alianţă minoritară de guvernare nu va reuşi să implementeze pachetul de reforme necesar modernizării pe linie europeană a statului.
„Am vrut să revin la conducerea Guvernului pentru a continua implementarea reformelor începute. Oamenii au înţeles că au nevoie de aceste reforme. O coaliţie minoritară şi un guvern fără acoperire politică nu vor reuşi să implementeze reformele”, a spus fostul premier.
Iurie Leancă şi-a lansat ieri PPEM, întemeiat pe doctrina conservatoire, de centru-dreapta.
Deși Leancă a anunțat că noul său partid va adera la familia politică a Partidului Popular European, nu se desprinde total de est.
„Integrarea europeană este singura cale pentru modernizarea țării și trebuie să devină o idee națională. În acelaşi timp, avansând în procesul de aderare la UE, Republica Moldova, ca și alte țări din Europa, trebuie să aibă relații bune atât cu Vestul, cât și cu partenerii tradiționali din Est”, este menționat în manifestul noului partid.
De asemena, manifestul este publicat pe site-ul PPEM în limba română, apoi în limba rusă și abia la final în limba engleză.
La eveniemntul de lansare, Iurie Leancă a vorbit despre eșecul negocierilor care au urmat alegerilor parlamentare. „Acum, după instalarea aşa-zisei coaliții minoritare, ne-am pomenit într-un stat capturat. Suntem martori la târguri politice mizerabile şi la jafuri de proporţii din patrimoniul public, vedem cum creşte controlul asupra mass-media şi cum este distrusă societatea civilă – de facto, asistăm la o fărădelege generalizată”.