La un sfert de secol de la înființarea Asociației Culturale Pro-Basarabia și Bucovina, mai mulți membri ai asociației, parlamentari, reprezentanți ai partidelor politice, reprezentanți din ministere s-au adunat în Parlamentul României pentru a marca evenimentul.
La eveniment au participat reprezentanți ai mai multor filiale ale asociației, atât din România, cât și din Republica Moldova ori Ucraina.
Reprezenații asociației spun că, la aniversarea unui sfert de secol de la înființare, sunt bucuroși că lupta pentru reîntregirea neamului nu s-a pierdut, însă este trist că reîntregirea nu s-a făcut pe de-a întregul.
Clasa politică românească este acuzată de lipsă de viziune în ceea ce privește spațiul dintre Prut și Nistru, unde „există o educație istorică precară și o lipsă de informare asupra realităților, fără a mai fi vorba despre decizii politico-strategice controversate”, spun organiaztorii evenimentului.
În contextul apropierii clipei în care se vor aniversa 100 de ani de la unirea Basarabiei și a Bucovinei cu România, Asociația Culturală Pro-Basarabia și Bucovina și Asociația Europeană de studii geopolitice și strategice Gheorghe I. Brătianu susțin necesitatea existenței unei strategii coerente a României față de românii din spațiul ex-sovietic și minoritățile etnice aflate în spațiul dintre Prut și Nistru, precum și inserarea în preambulul unei noi Constituții a României a unui text care să prevadă obligația morală pentru poporul român de a nu renunța la idealul reîntregirii țării.
De asemenea, organizatorii evenimentului susțin necesitatea înființării unei instituții care să gestioneze relațiile speciale ale României cu Republica Moldova.