România trebuie să se implice în conflictele înghețate din regiune, inclusiv în regiunea transnistreană, cu respect pentru principiile dreptului internațional, spune fostul ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu.
România, în politica externă trebuie să respecte politica impusă de UE, însă poate să aibă și nuanțe în relațiile cu statele din est. Astfel, România trebuie să se implice în conflictele înghețate. Ofensiva României terbuie să fie economică, în sectorul energetic în special, prin sprijinirea reformelor, iar atenția nu trebuie concentrată pe Acordurile de asociere încheiate de aceste state cu Uniunea Europeană.
Fostul ministru a comparat politica externă a României cu o barcă găurită care plutește pe apă, iar guvernanții sunt ocupați să scoată apa, iar nimeni nu este preocupat de direcția în care se îndreaptă barca.
„Orice politică la est este mai bună decât lipsa oricărei politici, așa cum e situația acum. Am nevoie de o strategie pe o perioadă întinsă de timp, care să depășească schimbările din patru în patru ani”, spune Teodor Meleșcanu.
În ceea ce privește relația României cu Republica Moldova, Meleșcanu spune că au apărut elemente noi.
„Actualul guvern s-a implucat în proiecte concrete, care dau substanță ideilor noastre”, spune fostul ministru, însă are rezerve în privința menținerii parcursului european al Republicii Moldova, având în vedere că noul guvern este susținut de comuniști.
Teodor Meleșcanu a menționat ultima carte diplomatului Henry Kissinger, potrivit căruia lumea se împarte în blocuri regionale. România nu va putea să facă mare lucru singură în est. Cel mai important argument al României în în mesajul către est trebuie să fie că este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene și a NATO.