Institutul Cultural Român a organizat în Republica Moldova o serie de evenimente dedicate sărbătoririi a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Startul programului dedicat Unirii de la 27 martie 1918 a fost dat de conferința științifică Realităţi istorice şi demografice în spaţiul românesc, organizată în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei (AȘM), Institutul de Istorie al Academiei, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca și Universitatea Bucureşti.
Pentru iubitorii de teatru din Chişinău şi Bălţi, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău a pregătit două reprezentaţii cu spectacolul de pantomimă Pasăre în văzduh, susţinut de actorul George Ciolpan. Pasăre în văzduh este un omagiu adus marelui sculptor Constantin Brâncuşi, un spectacol de pantomimă special conceput pentru a pune în evidenţă frumuseţea şi expresivitatea acestui tip de artă.
În rondul de lângă statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău a avut loc vernisajul expoziției George Călinescu – scriitor, istoric şi teoretician al literaturii române.
Programul dedicat Unirii a continuat cu o serie de evenimente în raionul Cimișlia, prin dezvelirea bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, donație a Societății Cultural-istorice Mihai Viteazul din Ploiești, în comuna Gura-Galbenei, și cu vernisarea expoziției Unirea Principatelor Române și reformele lui A.I.Cuza la Liceul Teoretic Hyperion din comuna Gura-Galbenei.
Ultimul eveniment din programul zilei de joi a fost Festivalul Concurs Televizat al Tinerilor Interpreţi de Muzică Populară Prezintă Orchestra FOLCLOR, prima etapă, care s-a desfășurat sub egida sărbătorilor Unirii la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici” din Chișinău. În cadrul acestui concert a susținut un recital cunoscuta interpretă Margareta Clipa.
Vechiul sediu al Sfatului Țării, Parlamentul Basarabiei, a găzdut Conferința științifică Unirea Basarabiei cu Patria-mamă, România – 27 martie 1918, manifestare organizată în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie al AŞM, Primăria Municipiului Chișinău, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității de Stat a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Cultură și Istorie Militară, ce a inclus comunicări și lansări de carte ale istoricilor de pe ambele maluri ale Prutului.
În aceeași zi, în comuna Ciripcău din raionul Florești la Casa-muzeu Constantin Stere, ICR Chișinău a organizat un moment festiv prilejuit de aducerea bustului în bronz al scriitorului C.Stere și donarea de către Fundația Constantin Stere din Ploiești a mobilierului și a exponatelor pentru casa muzeu din localitatea unde s-a născut scriitorul, iar mai târziu a fost programată vernisarea expoziției Generația basarabeană a Marii Uniri la Gimnaziul Constantin Stere din localitate.
Concertul extraordinar de muzică populară „Dorurile noastre toate” a încununat seria de manifestări organizate de ICR Chişinău pentru a marca cei 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul a adus pe cea mai mare scenă din Chişinău doi dintre cei mai iubiţi interpreţi de muzică din România: naistul Gheorghe Zamfir şi cântăreaţa Sofia Vicoveanca. Concertul a fost susţinut de Orchestra Naţională de muzică populară Lăutarii condusă de maestrul Nicolae Botgros, pe scena Palatului Naţional din Chișinău.
Ultimul eveniment din programul organizat de ICR Chișinău pentru a marca Ziua Unirii Basarabiei cu România a fost spectacolul Armonii pascale cu Daniela Nane şi Ioana Maria Lupaşcu, programat la Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Chişinău, Sala Valeriu Cupcea. Acesta a adus în fața publicului din Chișinău universul poeziei creștine prin intermediul cunoscutei actrițe Daniela Nane. Spectacolul a fost întregit de inspiratele interpretări muzicale semnate de pianista Ioana Maria Lupașcu, solistă a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.
La evenimentele din programul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău dedicat Unirii Basarabiei cu România au participat, alături de acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, Angel Tîlvăr, ministrul delegat pentru Relaţiile cu românii de peste hotare, Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova, împreună cu numeroase personalități din viața politică, culturală și administrativă din Republica Moldova.