Șefii Centrului Național Anticorupție și Comisiei Naționale de Integritate vor reformarea justiției, însă consideră că toată responsabilitatea este în mâinile clasei politice.
Ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a prezentat un raport la începutul acestei săptămâni referitor la progresul înregistrat de Republica Moldova în parcursul său european.
„Clasa politică este cea care trebuie să se gândească serios la ceea ce se spune în raport. E nevoie de reforme, de sprijin, de adoptarea anumitor acte legislative. Am trecut prin mai multe cutremure politice. Iată că acum s-a dovedit că am avut dreptate atunci când am iniţiat anumite cauze penale care acum se află pe masa judecătorilor”, a spus șeful CNA, Viorel Chetraru, citat de Anticorupție.md.
„E necesar să modificăm legislaţia aşa încât să identificăm un mecanism care ar distanţa instituţia de segmentul politic. E nevoie de o lege care să ofere CNI mai multă independenţă. Astăzi anumiţi membri nu pot vota obiectiv”, spne Anatolie Donciu, șeful CNI.
Oficialii eropeani a declarat cu mai multe ocazii necesitatea reformării Justiției din Republica Moldova. Uniunea Europeană finanțează reformarea Justiției cu 60 de milioane de euro. În toamna anlui trecut, UE a redus tranșa pentru reformă de la la 15 la 13,2 milioane de euro și a promis să reducă în continare dacă Republica Moldova nu înregistrează un progres real.