Dacă Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană acum va fi refuzată și este bine ca Republica Moldova să aibă și scenariul unirii fortuite cu România, a spus fostul președinte Traian Băsescu la Chișinău.
„Este bine ca Republica Moldova să aibă și scenariul unirii fortuite cu România, adică a unirii de nevoie. Este un scenariu care trebuie luat în considerație. O unire de bună voie necesită timp, necesită transformarea mentalităților, necesită educarea populatiei legat de avantaje – dezavantaje”, a spus Băsescu.
În ceea ce privește depunerea cererii de aderare la UE în 2015, fostul președinte spune „că s-ar primi un refuz. Este prematur, nu vreau să devin un dușman al Republicii Moldova sau al cetățenilor de aici, eu mi-am exprimat o părere”.
România a semnat Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană în 1993 și a aderat în 2007, deci au trecut 14 ani. „Cine vinde iluzii semnarea acordului echivalează cu perspectiva europeană garantată ori nu știe despre ce vorbește, ori știe, dar nu consideră necesar să spună lucrurilor pe nume”, a mai spus Băsescu.
Rusia nu va accepta cu ușurință ca Republica Moldova să se integreze în sistemele de securitate occidentale – NATO sau integrarea Republicii Moldovei în sistemele economice ale UE.
„Există și scenariu în care, pentru păstrarea fibrei cetățenilor Republicii Moldova și pentru a nu reveni într-un sistem controlat de Moscova, să fie nevoie ca Republica Moldova să avanseze rapid, în baza unor decizii politice, susținute de un referendum bine explicat, că este posibil să fie nevoie de o unire rapidă cu România pentru a se integra pe alt drum decât cel normal în structurile euroatlantice”, a mai spus Băsescu.
Fostul președinte a amintit de pactul Ribbentrop – Molotov și a subliniat faptul că acest pact a fost denunțat atât de Băsescu în timpul mandatului său, cât și de Parlamentul de la București. „Republica Moldova este parte a sistemului occidental pentru că a făcut parte din România și, trebuie s-o spunem, avem prea puțin curaj să spunem că și astăzi, și România și Republica Moldova, și cetățenii din România și din Republica Moldova trăiesc în baza deciziilor lui Stalin și Hitler. Nu ne poate obliga nimeni să ținem cont la nesfârșit de decizia pe care au luat-o la un moment dat Hitler cu Stalin și au pus-o în aplicare prin acordul Ribbentrop – Molotov”, a mai spus Traian Băsescu.
Fostul președinte al României a mers în Republica Moldova într-o vizită de două zile, la invitația președintelui Nicolae Timofti, pentru a primi cea mai înaltă distincţie acordată militarilor – Ordinul Ştefan cel Mare. Aceasta nu este prima distincţie primită de fostul preşedinte al României din partea Republicii Moldova, în 2010, Traian Băsescu a primit şi Ordinul Republicii.