Cetățenii Republicii Moldova, cel puțin câteva mii dintre acești cetățeni, au ieșit ieri în stradă la Chișinău și au protestat față de situația jalnică în care au fost aduși de clasa politică, care și-a bătut joc de voturile oamenilor din 30 noiembrie.
Dar vocile oamenilor din stradă sunt reduse la tăcere de presă. Televiziunea publică, adică cea finanțată din banii cetățenilor care au ieșit în stradă, le-a transmis cetățenilor care au rămas acasă că protestul a fost „un marș al tăcerii” la care au participat „zeci de oameni”. Protestatarii au fost chiar foarte vocali, și-au exprimat multele nemulțumiri pe care le au, au cerut Unirea cu România și au fost mii.
Pe internet au fost publicate multe clipuri video care contrazic „știrea” televiziunii publice, aceeași protestatari care erau ieri în Piața Marii Adunări Naționale au comentat la finalul textului publicat pe site-ul trm.md, corectând manipularea evidentă. Tot ce a putut să facă televiziunea publică a fost să modifice puțin textul, adică să scoată estimările referitoare la numărul participanților și să șteargă comentariile, adică urmele.
Totuși, înainte să dăm cu pietre, trebuie menționat că televiziunea publică este menținută în această stare de submisiune. Chiar dacă deputații au renunțat la noul Cod al audiovizualului, prin care voiau să pună o lesă foarte scurtă presei, politicienii folosesc cu succes tehnica subfinanțării, prin care controlează politica editorială.
Renunțarea la noul Cod al audiovizualului nu înseamnă că presa este liberă în Republica Moldova, înseamnă doar că unele instituții media, foarte puține, nu vor putea fi hărțuite legal de o clasă politică profund coruptă și arogantă.
Ceea ce trebuie să înțeleagă cetățenii Republicii Moldova din „incidentul” cu care am început acest text este că o presă slabă nu înseamnă doar hărțuirea unui grup de jurnaliști, înseamnă că vocile nemulțumite din stradă nu vor avea niciodată ecou, că politicienii își pot vedea de furturile lor liniștiți, că oamenii, în general, nici măcar nu vor ști că au motive să iasă în stradă.