În 7 aprilie 2009 unii tineri și-au pierdut viața pentru un ideal care astăzi este călcat în picioare, transmite deputatul Eugen Tomac, la 6 ani de la protestele violente de la Chișinău.
„Pe 7 aprilie 2009, tinerii au ieșit in stadă la Chisinau pentru a se opune comunismului și izolării Basarabiei. Din păcate, cei care au profitat politic de această revoltă au uitat foarte repede de crimele și abuzurile comise de guvernul comunist. Nu am cuvinte suficiente pentru a descrie starea de dezamăgire pe care o simt acum, când mă gândesc cum unii tineri și-au pierdut viața pentru un ideal care astăzi este călcat în picioare”, spune Tomac.
„Dumnezeu să-l odihnească în pace pe Valeriu Boboc!”
Deputatul amintește și de Valeriu Boboc, tânărul care a murit după ce a fost torturat în beciurile poliției. Conform Procuraturii Generale, Valeriu Boboc, aflat în custodia poliției, a murit pe 8 aprilie 2009 la ora 1.15, în drum spre Spitalul de Urgență.
Inițial, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afirmase că tânărul a decedat în urma intoxicației cu un gaz neidentificat, fiind posibil vorba de gazul folosit de poliție pentru împrăștierea manifestanților.
La numeroasele cereri și demersuri prezentate în perioada 17 aprilie – 8 iunie 2009, cu privire la deshumarea cadavrului lui Valeriu Boboc, avocații familiei Boboc au primit 12 scrisori și ordonanțe de refuz. Ulterior, după atacarea Procuraturii în instanța de judecată, s-a obținut dreptul la această deshumare, precum și la efectuarea expertizei de către un expert international.
Astfel, expertiza internațională a fost condusă de profesorul britanic Derrick John Pounde, expert la Curtea Penală Internațională. Cadavrul lui Valeriu Boboc a fost deshumat pe 14 iunie 2009. Doua săptămâni mai tarziu, pe 29 iunie 2009, raportul de expertiză internațională a fost finalizat. Potrivit acestuia, decesul lui Valeriu Boboc a survenit anume în rezultatul leziunilor corporale cauzate și nu în urma intoxicației cu un gaz necunoscut, cum s-a spus imediat după producerea tragediei.