PCRM vrea pedepsirea vinovaților pentru protestele violente din 7 aprilie 2009, pe care le numesc lovitură de stat. Din nefericire pentru comuniști, cel puțin un „vinovat” nu mai poate fi pedepsit, din moment ce a murit în urma bătăilor crunte din beciurile poliției, controlată, bineînțeles tot de comuniști.
„Deşi organizatorii „maidanului moldovenesc” au fost identificaţi imediat de către Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin, procesul de judecată nu a fost finalizat pînă în prezent, iar persoanele vinovate aşa şi nu au fost atrase la răspundere. Anume în aşa mod se vrea ca noi să uităm de evenimentele care au avut loc atunci. Dar noi ţinem minte totul! Şi nu vom permite altora să uite”, potrivit unui comunicat de presă emis de PCRM astăzi.
Comuniștii au dreptate, într-un fel. După proteste au fost 108 plângeri penale înregistrate; din aceste 108, 102 cazuri penale au fost iniţiate şi numai 31 de dosare au ajuns pe mesele instanţelor de judecată; 14 poliţişti au primit pedepse cu suspendare și 22 de polițiști au fost achitaţi; avem doar două condamnări – Gheorghe Papuc şi Ion Perju, fostul inspector al Poliţiei Criminale, învinuit de procurori de uciderea lui Valeriu Boboc – cu executarea pedepsei, dar amândoi au dispărut.
Fostul președinte, care se laudă că a identificat imediat „organizatorii” protestelor în începutul comunicatului de presă, nu beneficiază de prea multă încredere din partea comuniștilor de rând, care încheie comunicatul astfel: „Noi, comuniştii, toţi aceşti ani cerem un singur lucru: examinarea evenimentelor din aprilie 2009, depistarea organizatorilor şi atragerea la răspundere a celor vinovaţi..”
Vinovați sunt „cei care cu treizeci de ani în urmă au trădat ţara, au trădat PCUS, pe care îi proslăveau în poeziile dedicate lui Lenin, anume ei predau pe la facultăţi marxismul ştiinţific şi construcţia socialismului. Anume ei, aceşti titirezi, s-au grăbit să ocupe nişele profitabile, renunţînd în mod de urgenţă la propaganda comunistă în favoarea propagandei anticomunismului primitiv, a unionismului, a extremismului, a negării propriului stat în care s-au născut”.
În clipurile video din 7 aprilie se vede clar cum persoanele care au arborat drapelul României și al UE pe clădirea Președinției au fost ajutate de polițiști în uniforme, retragerea prematură a forțelor de poliție din fața protestatarilor și pasivitatea pompierilor în stingerea incendiului de la Parlament.
Astăzi se împlinesc șase ani de la protestele violente de la Chișinău, când zeci de mii de tineri au ieșit în stradă pentru a contesta rezultatul alegerilor câștigate de comuniști. Peste 30.000 de tineri au scandat Vrem alegeri repetate” și „Jos comuniștii”, iar liderii PLDM, PL și AMN susțineau că alegerile au fost fraudate, cerând organizarea unui nou scrutin.
Președintele Parlamentului de atunci, Marian Lupu, a acuzat o tentativă de lovitură de stat, sugerând că ar fi orchestrată de anumite organizații din România. Liderii partidelor de opoziție s-au delimitat de violențe, cerând autorităților de stat să nu implice deloc opoziția în aceste violențe, motivând că aceștia nu sunt responsabili de acțiunile care au avut loc pe 7 aprilie. Opoziția a început negocieri cu guvernul, în urma cărora însă, nu s-a ajuns la niciun acord, iar președintele Voronin a continuat să acuze organizatorii de tentativă de lovitură de stat, susținând că are dovezi ferme că în mulțime s-ar afla și grupări fasciste de origine română.
În timpul zilei, toate unitățile administrative au fost deconectate de la internet, astfel încât lucrătorii din ministere să fie „protejați de știrile despre proteste”. Nicio pagină a presei on-line din Republica Moldova nu a putut fi accesată, iar rețeaua de telefonie mobilă a fost blocată în centrul Chișinăului. În noaptea de 7 spre 8 aprilie, poliția a făcut uz de arme cu gloanțe oarbe și a arestat 193 de studenți.
În clipurile video din 7 aprilie se vede clar cum persoanele care au arborat drapelul României și al UE pe clădirea Președinției au fost ajutate de polițiști în uniforme, retragerea prematură a forțelor de poliție din fața protestatarilor și pasivitatea pompierilor în stingerea incendiului de la Parlament.