O femeie și un bărbat din Republica Moldova, răpiți de miliția transnistreană, au fost eliberați astăzi, după ce au fost torturați pentru a recunoaște un presupus furt.
„Au spus că sunt din Poliţie, am cerut să arate legitimaţia, dar nu au vrut. Am crezut că sunt tâlhari. Ne-au luat cu sila din casă. M-au târât cu spatele prin pietriş”, a povestit bărbatul după eliberare, potrivit Publika.md. Femeia susține că cei doi au fost torturați mai bine de cinci ore de miliția transnistreană
„Ne-au dat de băut şi după asta ne-au dus la expertiză și cereau să spunem că noi am furat iepurii. Şi ne-au bătut. Ne-au spus: dacă nu spunem adevărul, nu mai vedem casa şi vom fi hrană pentru peştii din râul Nistru. Ne-au dezbărcat şi eu strigam în gura mare, daţi-mi măcar ceva să mă îmbrac. Pe bărbat l-au lăsat cu pielea goală, în lenjerie”, a spus femeia.
Cei doi cetățeni ai Republicii Moldova, care locuiesc în satul Vertuijeni, s-au trezit în noaptea de 8 aprilie cu miliția transnistreană în casă. Aceștia au fost încătușați și transportați peste Nistru într-o barcă.
Două zile mai târziu, premierul Republicii Moldova Chiril Gaburici, s-a deplasat la Tiraspol pentru discuții cu liderul regiunii transnistrene, Evgheni Șevciuk. Printre alte teme, cei doi au discutat și despre răpire.
„Am discutat despre cazul de noaptea trecută. Aici vorbim despre mai multe versiuni. Din punctul nostru de vedere doi cetățeni au fost luați de acasă și au ajuns aici pentru careva încălcări, am stabilit că dacă acest lucru a fost făcut în acest mod atunci am stabilit ca în decurs de 24 de ore ei să fie întorși pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus premierul după întâlnirea cu Șevciuk.
Poliția din raionul Florești, de care aparține satul natal al celor doi cetățeni răpiți, a început urmărirea penală pentru violare de domiciliu și răpire de persoane.
„Persoanele date au fost recunoscute în calitate de parte vătămată şi urmează a fi audiate în calitate de parte vătămată. După aceasta persoanele vor fi prezentate medicului legist pentru stabilirea gradului vătămărilor corporale. Se petrec acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație pentru identificarea concretă a persoanelor care au săvârşit această faptă”, a explicat ofiţerul de urmărire penală, Mihail Ceapa, citat de Publika.
Acest caz nu este unul singular. Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control, spune că au mai fost în jur de 10 cazuri similare. Reacția autorităților de la Chișinău este aceeași, mai spune Leahu, se încerca prin Comisia unificată de Control ca să fie găsită persoanele.