În interiorul administraţiei de la Tiraspol există o grupare anti-Şevciuk care planifică „un şir de acţiuni” cu scopul de atrage atenţia societăţii din regiunea transnistreană asupra eşecului politicii sale sociale şi a cooperării cu autorităţile de la Kremlin. Afirmaţia îi aparţine jurnalistului Ernest Vardanean, condamnat de separatiştii transnistreani în 2010 la 15 ani de închisoare sub acuzaţia de „înaltă trădare” de stat în folosul Republicii Moldova.
„Forțele anti-Șevciuk pregătesc un șir de acțiuni unde țin să atragă atenția societății transnistrene la eșecul politicii sociale și al cooperării cu Federația Rusă. Și aici trebuie să menționăm un lucru foarte important: într-adevăr, greșeală principală a echipei lui Șevciuk constă în miza exclusivă pe Dmitri Rogozin, emisarul special al Moscovei în Transnistria”, notează Vardanean într-un editorial publicat în Newsletter-ul proiectului realizat, în această lună, Asociaţia pentru Politică Externă (APE) în cooperare cu Friedrich-Ebert-Shiftung.
Jurnalistul susţine că actuala situaţie social-economică nefavorabilă a devenit un „<<cadou>> perfect pentru opoziția pe care o reprezintă partidul <<Obnovlenie>>, dar și <<vechea gardă>> a lui Igor Smirnov”, fostul lider de la Tiraspol.
Revenind la Dmitri Rogozin, vicepreşedintel guvernului de la Moscova, Ernest Vardanean afirmă în editorialul său că acesta „provoacă râs în capitala Rusiei”. În ce sens? „Interlocutorii mei au afirmat cu certitudine că vice-premierul rus nu este respectat nici la Kremlin, nici în Ministerul de Externe, nici în Ministerul Apărării, nici în serviciile speciale ale Rusiei. Faptul că Rogozin este <<curatorul>> Moldovei, inclusiv al regiunii transnistrene, nu are nicio semnificație deosebită, pentru că vice-premierul este doar un măscărici care, din când în când, sensibilizează opinia publică din Chișinău cu declarații scandaloase și creează impresia ca și cum Moldova ar avea pondere serioasă în politica externă a Rusiei. Respectiv, cei care mizează numai pe Dmitri Rogozin nu sunt bineveniți în culoarele <<înalte>> ale Moscovei. Exact într-o astfel de situație a nimerit și liderul transnistrean”, scrie Vardanean.
Jurnalistul spune că lui Evgheni Şevciuk „i s-au închis toate uşile importante” şi liderul separatiştilor nu poate să convingă finanţatorii de la Kremlin să relanseze programul de ajutor financiar. „Mai cu seamă, oficialii ruși au observat de câteva ori că domnul Șevciuk și doamna Nina Ștanski călătoresc în străinătate, inclusiv pentru odihnă, din contul bugetului transnistrean, în plină criză financiară, ceea ce provoacă nedumeriri la Moscova”, subliniază Vardnean.
Chiar şi într-o asemenea situaţie de cădere în dizgraţie a şefului de la Tiraspol, precizează jurnalistul, „nu înseamnă că Federația Rusă nu se interesează de regiunea separatistă”: „În contextul crizei din Ucraina trupele rusești în stânga Nistrului reprezintă, deocamdată teoretic, un risc de deschidere a celui de-al doilea <<front>> contra Kievului”.
„Pe de o parte, Transnistria pare a fi <<o valiză fără mâner>> – săracă, condusă prost, cu oameni disperați care totuși rămân fideli Moscovei. Pe de altă parte, acest lucru nicidecum nu înseamnă că Moscova ar slăbi sprijinul politic pentru Tiraspol în cadrul negocierilor în formatul 5+2. De aceea eu nu sunt de acord cu unii colegi care cred că administrația din stânga Nistrului ar putea deveni mai flexibilă sau chiar vulnerabilă în fața Chișinăului. Rezultatele negocierilor depind de voința politică a Rusiei și de formula interacțiunii acesteia cu Occidentul – deci, problemele financiare rămân totalmente în contextul relațiilor între Moscova și Tiraspol, așa că Moldova nu trebuie să aibă așteptări false în acest sens. Existența acestei regiuni creează condiții favorabile pentru o eventuală răspândire a teritoriilor din Ucraina care se află sub controlul forțelor pro-ruse. Deocamdată nu e timpul să facem pronosticuri referitor la modul în care Rusia ar putea să folosească Transnistria contra Ucrainei”, mai notează Ernest Vardanean în editorial.
Jurnalistul născut în regiunea transnistreană aduce în discuţie şi subiectul victoriei Irinei Vlah în funcţia de başcan al Găgăuziei şi face următorul comentariu: „Deja putem constata că în Republica Moldova Moscova și-a găsit o nouă direcție a aplicării intereselor geopolitice. Victoria doamnei Vlah la alegerile bașcanului Găgăuziei din 22 martie înseamnă eșecul total al Chișinăului, întrucât populația regiunii autonome are mai multă încredere în cei care pledează pentru integrarea eurasiatică. Găgăuzii resping, în mare măsură, aspirațiile Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, și faptul acesta nu este mai puțin alarmant decât intenția ipotetică a Federației Rusă de a beneficia de rezultatele scrutinului în Găgăuzia”.
Ernest Vardanean a fost eliberat din închisoare în 2011.