România și Republica Moldova s-au angajat în 2006 să renunțe complet la televiziunea terestră până în 17 iunie 2015.
Guvernul de la Chișinău a anunțat aprobarea programului privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră. Proiectul în cauză a fost elaborat în baza Acordului regional Geneva-2006, ratificat de Republica Moldova și România.
Conform Programului, în perioada anilor 2015-2017, urmează să fie eliberate licenţe pentru utilizarea frecvenţelor radio în scopul creării a 3 reţele de televiziune digitală terestră (multiplexe) cu acoperire naţională şi 21 – cu acoperire regională. Până la data de 17 iunie 2015, urmează să fie creat un multiplex cu acoperire națională.
În scopul asigurării bazei legale pentru eliberarea licenţelor de emisie pentru utilizarea capacității multiplexelor respective, Codul Audiovizualului va fi modificat şi completat.
În România, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a anunțat în martie că în jur de 170 de televiziuni care au licenţe cu difuzare terestră sunt în pericol să fie închise pe 17 iunie, când va înceta emisia analogică TV în România.
Potrivit reprezentanţilor serviciilor de specialitate ale CNA, nu este posibil ca aceste aproape 170 de licenţe cu difuzare terestră să fie transformate automat de Consiliu în licenţe prin cablu.
În plus, potrivit reprezentanţilor CNA, în cazul în care radiodifuzorii ar dori să transforme aceste licenţe, Consiliul ar trebui să audieze aproximativ 55 de societăţi, care deţin toate aceste 170 de licenţe cu difuzare terestră.
Conform prevederilor acordului în cauză, Republica Moldova și România şi-au asumat responsabilitatea de a finaliza tranziţia la televiziunea digitală terestră nu mai târziu de 17 iunie 2015. Începând cu această dată, canalele televiziunii analogice nu vor putea beneficia de protecţie în caz de perturbaţii generate de canalele televiziunii digitale.