România și Republica Moldova au semnat o declarație de parteneriat strategic cu cinci ani în urmă, iar relația privilegiată dintre cele două state românești a fost analizată de oficiali de pe ambele maluri ale Prutului.
„Constatăm, azi, la exact cinci ani de la acel moment, că Republica Moldova a înregistrat progrese importante în reformarea societății și asumarea valorilor democratice, și pe această bază, în apropierea de Uniunea Europeană”, transmite președintele României, Klaus Iohannis într-un comunicat de presă.
Iohannis reasigură cetățenii Republicii Moldova că România va sprijini întotdeauna Republica Moldova în parcursul său european, iar ”evoluțiile geopolitice actuale ne întăresc credința că parcursul european reprezintă singura opțiune viabilă de securitate și prosperitate a Republicii Moldova, iar România va continua să rămână alături pe acest drum.”
Pentru a marca cinci ani de parteneriat strategic, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a primit pe ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă.
„Părțile și-au exprimat satisfacția față de rezultatele înregistrate ca urmare a derulării Planului de Acţiune pentru aplicarea Declaraţiei Comune, remarcând finalizarea cu succes a unor proiecte de modernizare în Republica Moldova în domenii precum energia, educația, cultura și sănătatea”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale de la Chișinău.
Miniștrii de Externe ai României și Republicii Moldova, Bogdan Aurescu, respectiv Natalia Gherman au transmis un mesaj comun cu această ocazie, calificând cei cinci ani de relații speciale, oficializate prin declarația de parteneriat strategic, drept extrem de rodnice.
„Primul bilanţ de etapă al Parteneriatului Strategic bilateral, la cinci ani de la instituire, este extrem de rodnic”, anunță cei doi miniștri.
În acești cinci ani Republica Moldova a semnat Acordul cu UE, astfel „fonduri sporite devin disponibile pentru modernizarea economiei, pentru investiţii în infrastructură şi servicii publice, pentru conservarea tradiţiilor şi patrimoniului, pentru o viaţă mai bună pentru fiecare cetăţean”.
De asemenea, producătorii agricoli din Republica Moldova își pot vinde produsele pe piața europeană, iar de un an s-a liberalizat regimul de vize.
„Inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni la 27 august 2014 este o probă grăitoare în plus a dinamismului cooperării bilaterale, un pas spre racordarea strânsă a Republicii Moldova la spaţiul european, în beneficiul cetăţenilor de pe cele două maluri ale Prutului”, mai spun miniștrii în declarația comună.
Miniștrii de Extene amintesc și de poziția Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic și stabilesc planul de acțiuni pentru următorii ani.
România și Republica Moldova au ca obiectiv aprofundarea reformelor democratice, garantarea libertăţilor fundamentale, consolidarea statului de drept, edificarea unei justiţii independente şi funcţionale, modernizarea instituţiilor statului în spiritul respectului faţă de cetăţean, construirea unui mediu economic competitiv, echitabil şi transparent, care să răsplătească munca şi inovaţia.