Două analize economice anunță intrarea în recesiune a Republicii Moldova în a doua parte a anului 2015, lucru anunțat încă de la începutul anului de expertul FUMN, Petrișor Peiu.
Două rapoarte elaborate separat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și de Institutul de Cercetări Economice al Academiei de Științe a Moldovei anunță scăderea PIB-ului cu două procente, scrie Deutsche Welle.
Principalii factori care vor afecta economia țării în 2015 sunt embargourile impuse de Rusia, războiul din Ucraina vecină, reticența investitorilor străini de a veni în Republica Moldova și instabilitatea sistemului bancar.
Creditele vor înregistra o scădere cu 30%, iar investiţiile străine directe, exporturile, dar şi importurile, vor scădea esențial. Remitențele vor scădea cu 7%.
Cel mai dur impact l-ar putea avea, însă, o eventuală decizie a Guvernului de a „salva” sectorul bancar prin convertirea în datorie de stat a creditelor oferite de Banca Națională celor trei bănci în derivă („Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” prin intermediul cărora, în noiembrie 2014, s-a scurs 1 miliard USD). Aceasta ar însemna ca gaura formată prin furtul de la cele trei bănci să fie acoperită din contul populației, prin majorări de impozite, accize, taxe, tarife și prețuri.
FMI anticipează pentru Republica Moldova o rată a inflaţiei de 7,5% la sfârşit de an – mai mare decât prognoza din octombrie 2014 de 5,7%. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a redus estimările privind creşterea economică a Republicii Moldova în 2015 până la 0%, faţă de 4% cât anticipa în septembrie 2014.
Petrișor Peiu arăta la începutul anului în studiul „R. Moldova – radiografia dinaintea prăbușirii” că în 2015 este imposibil ca Republica Moldova să nu se confrunte cu recesiune pentru ca va vinde mai puțin, va avea remitențe mai puține, iar singura sursă de balansare a deficitelor poate fi finanțarea nerambursabilă.
Astfel, cele cinci vulnerabilități ale Republicii Moldova, identificate de specialistul în economie al Fundației Universitare a Mării Negre, se referă la instabilitatea valutară, la ponderea uriașă a remitențelor din străinătate în PIB (20- 25%), ascunsă la servicii financiare, la deficitul comercial uriaș care trebuie finanțat, instabilitatea politică și fragilitatea sistemului bancar.