Republica Moldova sărbătorește Ziua Drapelului astăzi, la 25 de ani de la desemnarea oficială a tricolorului ca drapel de stat, sărbătoarea fiind instituită în 2010.
Autoritățile din Republica Moldova au organizat mai multe evenimente pentru a parca un sfert de secol de la desemnarea oficială. Guvernul, Parlamentul, partide politice, autorități locale și simpli cetățeni au participat la evenimente.
Parlamentul de la Chișinău găzduiește o expoziție de drapele, a convocat o ședință solemnă și a primit vizita mai multor oficiali de la Chișinău și europeni, care au purtat panglici tricolore.
Guvernul a stabilit un program pentru toată ziua. La sediul Ministerului Apărării a avut loc o manifestație la care a participat și premierul Chiril Gaburici, care și-a uitat discursul din cauza emoțiilor. „Drapelul naţional este ceva care ne face pe toţi să fim împreună, să privim în aceeaşi direcţie. Acest drapel al nostru ar trebui să ne unească şi mai mult , şi mai puternic, şi mai… pentru Moldova, pentru Moldova, pentru Moldova noastră”, a declarat premierul.
Diseară, Orchestra Prezidențială a Republicii Moldova va susține un recital de muzică în scuarul din fața Parlamentului, a cărui clădire va fi iluminată din exterior în culorile tricolorului.
La Ialoveni tricolorul a fost arborat pe toate clădirile administrative, la fel ca în restul localiăților din Republica Moldova. „Am arborat drapelul Republicii Moldova, tricolorul nostru, care a fost adus în viaţa oamenilor prin sânge, prin lupte pentru un viitor mai bun, pentru un viitor al copiilor noştri, pentru un viitor al nepoţilor noştri, pentru neamul nostru românesc”, a spus primarul oraşului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, citat de Publika.
Tricolorul a fost arborat pe clădirea Parlamentului de Gheorghe Ghimpu, fratele președintelui Partidului Liberal – Mihai Ghimpu pentru prima dată în 27 aprilie 1990. Președintele PL a reiterat că „la 27 aprilie 1990, fratele meu Gheorghe Ghimpu, având dreptul moral, a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului. Tricolorul înseamnă libertatea și unitatea noastră! Republica Moldova are un singur drapel, și acesta este tricolorul, drapelul sufletului nostru, tricolorul unității noastre naționale!”
Tricolorul ca simbol al națiunii românești apare la începutul secolului XIX : astfel, este de remarcat prezența celor trei culori în canafuri și în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, în cadrul căreia li se atribuie pentru prima oară semnificația: Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui).
În 1918, în Transilvania, Banat, Bucovina și Basarabia s-au creat împrejurări favorabile manifestării deschise a năzuinței românilor către unirea cu „Patria Mamă”.
În Basarabia, la 2 decembrie 1917 s-a constituit Republica Democratică Moldovenească, urmând ca pe 24 ianuarie 1918 aceasta să-și proclame independența. Heraldistul Paul Gore redactase în mai 1917 un studiu în limba rusă intitulat „Culorile naționale ale românilor din Basarabia”, care își propunea să demonstreze că basarabenii trebuie să utilizeze în mod firesc tricolorul românesc.