Mai mulți ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitate susțin că instituția din care fac a acoperit furtul de un miliard de dolari și este implicată în mai multe scheme de corupție.
Informații detaliate referitoare la ilegalitățile comise în cadrul SIS au fost publicate sub forma unei scrisori deschise, asumată de mai mulți ofițeri SIS, dar sub protecția anonimatului, pe blogul lui Veaceslav Balacci, fostul șef al Departamentului Originea Mărfurilor din cadrul Serviciului Vamal.
Din scrisoarea deschisă, adresată Parlamentului, Procuraturii Generale, Consiliului Național Anticorupție și Comisiei Naționale de Integritate, reiese că actuala conducere a SIS este implicată în acoperirea atacului la Banca de Economii, protejarea schemelor de contrabandă de la Vamă, delapidarea banilor bugetari, promovarea ilegală în funcţii şi acordarea ilegală a gradelor speciale, conflicte de interese la numirea şi promovarea în funcţii, muşamalizarea dosarelor operative lucrate de ofiţerii SIS, implicarea în scheme de corupție alături de procurori, şeful de la Vamă şi oameni de afaceri cu reputaţie dubioasă, cum ar fi Ilan Shor, sub protecţia unor politicieni care deţin puterea la Chişinău şi tăinuirea averilor dobândite ilegal.
Ofițeri SIS:
Rugăm să interveniși de urgență, deoarece suntem convinși că există corupție la nivel de conducere la SIS. Țara este în pericol, jaful a atins dimensiuni de proporții, însă organele securității statului sunt conduse de persoane aflate în cârdășie cu tâlharii.
„Autorii scrisorii se prezintă a fi un grup de ofiţeri ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, ceea ce pare a fi foarte credibil reieşind din exactitatea informaţiilor şi detaliile realităţilor din interiorul instituţiei aduse în scrisoare”, scrie Balacci pe blogul său, unde a publicat integral scrisoare deschisă.
Acțivitatea directorului adjunct SIS, Vadim Vrabie, este detaliată de ofițerii anonimi. Potrivit documentului, Vrabie a reușit să să ajungă general, de la gradul de maior, în doar trei ani. Vrabie este acuzat că protejează Serviciul Vamal de intervenția Procuraturii ori a CNA. Mai mult, Vadim Vrabie ar fi declarat că are susținere politică la cel mai înalt nivel și în toate partidele, inclusiv în PCRM și PSRM.
Ofițerii spun că există o veche prietenie între Vrabie și controversatul om de afaceri Ilan Shor, care beneficiază de un tratament special din partea SIS.
În ceea ce privește furtul de un miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova, „Vrabie nu a folosit relațiile de parteneriat internațional pentru a documenta transferurile dubioase ale resurselor financiare, a informa și preveni conducerea republicii, alte instituții de ocrotire a normelor de drept, BMN despre `afacerea BEM`. Toate indicațiile Comitetului Național de Stabilitate Financiară, către SIS, la subiect, au fost ignorate”, scriu ofițerii în document.
De asemenea, Vrabie se ocupă personal de schemele de contrabandă din vămile Republicii Moldova. Mărfurile de larg consum care sunt importate de Republica Moldova sunt declarate la prețuri de zeci de ori mai mici decât în realitate, ori nu sunt declarate deloc, în schimbul șpăgilor de la vamă. Informațiile centralizate de SIS rerferitor la neregulile din sistemul vamal sunt livrate doar conducerii Serviciului Vamal. Ofițerii care insistă sau se revoltă pe tema transmiterii rapoartelor către Procuratură ori CNA sunt înlăturați din funcții.
În sfârșit, ofițerii mai spun că directorul adjunct SIS este implicat și în trucarea unor licitații organizate de instituție pentru achiziționarea de bunuri, pentru care SIS plătește prețuri de 2-3 ori mai mari decât cele reale.