Un nou scandal a apărut în Republica Moldova, proaspăt de doar o zi. Republica Moldova a pierdut 28 de miliane de euro și are conturile blocate, anunță oarecum confuz ministrul Justiției, Vladimir Grosu.
Informațiile apărute în presa de peste Prut sunt vagi, însuși ministrul Justiției nu știe mare lucru și spune cu mare lejeritate că un arbitraj de la Bruxelles ar putea fi responsabil penrtu paralizarea economică a statului în funcția căruia lucrează.
”Este vorba de o sumă de apriximativ 28 de milioane de euro, în acest moment sunt blocate conturile Republicii Moldova. Cu acest titlu executoriu s-a adresat executoriul judecatoresc la organizatia Eurocontrol, care are sediul la Bruxelles”, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Grosu, în exclusivitate pentru Realitatea.
Ministrul suspectează că este vorba despre compania Energoalians, care a fuzionat cu altă companie ucraineană, Comstroi, în sfârșit, care a câștigat arbitrajul de la Bruxelles.
„Noi nu suntem siguri de ce vorbim și noi, de aceea nu pot să spun, a existat cândva un litigiu, un arbitraj, împotriva Republicii Moldova, din partea unei companii ucrainene, Energoalians, care ulterior a fuzionat cu altă companie ucraineană Comstroi și care s-a adresat în instanța belgiană pentru eliberarea acestui titlu executoriu”, anunță ministrul în responsabilitatea căruia este situația.
Grosu anunță triumfător că lucrează intens la elucidarea misterului.
„Noi vrem să aflăm cât mai multe, am solicitat de la Ambasada Republicii Moldova în Belgia, la Bruxelles ca să facă rost de copiile din materialele din dosar, pentru ca să ne documentăm și să vă informăm și pe dumneavoastră ulterior mai exact”, a menționat Vladimir Grosu.
Informațiile au ajus în spațiul public în legătură cu omul de afaceri Veaceslav Platon, care ar fi în spatele afacerii de 28 de milioane de euro. Ulterior, premierul Chiril Gaburici a cerut informații ministrului Justiției.
Relația dintre Republica Moldova și Energoalians este veche și tensionată. În mai 2014, Adevărul relata pe larg despre o executare silită de 110 km de linii electrice care aparțineau companiei de stat din Republica Moldova, Moldelectrica, și au fost însușite printr-o decizie la nivel de prim-ministru de către statul ucrainean. Această operațiune s-a desfășurat în numele unei datorii istorice de 60 de milioane de dolari pretinse de Energoalians de la Moldelectrica, relata tot Adevărul, dar în iulie 2012.
Între timp, în decembrie 2013, Adevărul scria că „Republica Moldova a pierdut circa 47 de milioane de dolari la un arbitraj internaţional, însă autorităţile au reuşit să facă recurs în ultimul moment. Surse confidenţiale susţin că verdictul s-a pierdut intenţionat pe drum, pentru a nu fi contestat.”
Discrusul unui responsabil de situație de atunci este identic cu discursul unui responsabilului de acum, ministrul Justiției. „De această decizie s-au arătat surprinşi şi demnitarii pe care i-am solicitat încă săptămâna trecută să comenteze situaţia. Asta deşi despre aceste pretenţii se ştia încă din 2012. „Nu sunt la curent cu ce s-a întâmplat“, ne-a declarat Tudor Copaci, viceministrul Economiei, responsabil de sectorul energetic”, scrie în același articol din 2013.
„Surse confidenţiale vorbesc despre un atac raider în stilul celebrului afacerist Veaceslav Platon. Cineva din Guvern ar fi interesat ca Moldova să piardă acest proces şi ar fi avut grijă ca decizia arbitrajului să ajungă cu întârziere, pentru a nu fi contestată”, continuă Adevărul.
Confuzia în care este învăluit acest caz conduce spre o singură concluzie, un nou atac rider. După scandalurile care au trecut prin fața ochilor publicului, așa cum le enumera recent scriitorul Val Butnaru la București – scandalul de la Pădurea Domnească, spălarea a 20 de miliarde de dolari prin băncile Republicii Moldova, cu ajutorul unor hotărâri judecătorești și furtul unui miliard de dolari din trei bănci – pierderea a 28 de milioane de euro și blocarea conturilor, are toate elementele unui nou scandal care să deraieze și mai mult de la celebra cale europeană.