„PCM este un partid de stânga, iar PCRM a migrat spre dreapta, devenind un partid burghez-liberal. Aşa cum spuneau autorii teoriei marxist-leniniste, în condiţii de capitalism suntem nevoiţi să construim un capitalism modern, nu unul banditesc, voroninist. Nu ne-am gândit vreodată că principalii duşmani ai lui Vladimir Voronin vom fi noi, care ne considerăm adevaraţi comunişti şi nu partidele de dreapta. Cât timp PCRM s-a aflat la guvernare, am fost urmăriţi, concediaţi, dar şi arestaţi”, a declarat liderul Partidului Comunist din Moldova, Igor Kucer, marţi, 17 mai a.c., în cadrul unei conferinţe de presă. Kucer a anunţat că deşi formaţiunea sa nu este încă înregistrată ca partid politic, aceasta are pregătită sigla, pentru care a folosit simbolistica Partidului Comunist din perioada sovietică. Kucer este de părere că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, condus de Vladimir Voronin, nu se mai ghidează după ideologia comunistă, în general. ,,Timpul de speculare a brandului si simbolicii noastre a trecut. Ceea ce face PCRM sunt tehnologii politice. Dupa 8 ani de guvernare a PCRM, Voronin a devenit cel mai bogat om din ţară, iar un milion de oameni au fost nevoiţi să plece şi s-au transformat în sclavi ai secolului XX – gasterbeiteri”, a adăugat el.
Ca replică la declaraţiile liderului PCM, deputatul PCRM Iurie Muntean a declarat că iniţiativa relansării PCM au avut-o partidele de dreapta, în frunte cu Vlad Filat. ,,Acest proiect, organizat de Vlad Filat şi în spatele căruia stă Petru Lucinschi. Ideea de formare a unui Partid Comunist de alternativă se mişcă prin ţară înca de demult, din 2002-2003. Noi cunoaştem de mai demult. Este vorba de un grup de oameni angajaţi de partidele liberale. Nu merita nicio atenţie”, a menţionat Muntean.
Partidul Comunist al Moldovei (PCM) reprezintă unul din cele 14 „partide republicane” ce constituiau până în 1991 Partidul Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS). Înfiinţat în 1940, după ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică, PCM a fost scos în afara legii la data de 23 august 1991, după proclamarea independenţei Republicii Moldova.
Foto: Arena.md