Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru statele din Parteneriatul Estic la summit-ul de la Riga, potrivit ministrului de Externe al României, Bogdan Aurescu.
Şeful diplomaţiei române a precizat, marţi, în Parlament, că este de datoria Uniunii Europene să ofere o perspectivă europeană, la summitul de la Riga (21-22 mai) statelor care doresc să devină parte a UE. „Această discuţie este, evident, purtată în aceste zile în mod intens în ceea ce priveşte pregătirea summit-lui Parteneriatului Estic (PaE)”, a precizat Aurescu, citat de Mediafax.
Bogdan Aurescu a atras atenţia că UE nu trebuie doar să ceară acestor state să facă reforme şi să aplice aceste acorduri, ci trebuie să se şi implice „în mod activ în a ajuta la aplicarea eficientă a acestora”.
„Nu este normal să ceri acestor state să întreprindă tot felul de eforturi complicate de aducere în conformitate cu standardele europene, de fapt o reformă profundă, fără a aduce în faţa acestor state şi o ţintă, care, din punctul de vedere al României, trebuie să fie perspectiva europeană a acestor state”, a punctat oficialul român.
„În acest moment summit-ul, prin declaraţia sa – este un text deja convenit în mare parte – reafirmă dreptul suveran al fiecărui partener de a-şi alege liber nivelul de ambiţie şi ţintele la care aspiră în relaţia cu UE. Noi credem că se poate mai mult, pentru că, aşa cum s-a spus de cele mai multe ori, acordurile de asociere nu trebuie să fie ultimul ţel al PaE, trebuie să mergem mai departe”, a spus Aurescu, subliniind faptul că România a pledat pentru accelerarea proceselor de ratificare a acestor acorduri de către statele membre.
La sfârșitul lunii aprilie, ultima variantă a declarației Parteneriatului Estic, pregătită pentru summitul de la Riga, a produs frustrare la Chișinău, Tbilisi și Kiev, în statele care au semnat acorduri de asociere cu UE și care sperau că la Riga va fi luată în considerare dezideratele de a adera, într-o zi, la Uniunea Europeană. Sunt puține semne că acest lucru se va întâmpla la Riga.
Documentul subliniază că fiecare stat membru al Parteneriatului Estic poate să aleagă singur care sunt ambițiile și felul în care dezvoltă relația cu UE, cu mențiunea că UE va observa statele care depun eforturi ceva mai mari.