Un grup de 23 de parlamentari solicită autorităților din Republica Moldova revocarea de urgență a măsurilor ilegal luate împotriva liderului Acțiunii 2012, George Simion.
De asemenea, parlamentarii României își exprimă profunda dezaprobare față de abuzurile comise de autoritățile Republicii Moldova la adresa cetățeanului român George Simion.
Potrivit unei declarații comune emise joi de 23 de deputați și senatori de la București, practicile care încalcă libertatea de conștiință, libertatea de exprimare și libertatea de asociere nu pot fi tolerate într-un stat care în repetate rânduri și-a exprimat intențiile de aderare la Uniunea Europeană și care pretinde că se află într-un parteneriat special cu România.
George Simion, în calitatea sa de președinte al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, reprezentând peste 30 de organizații nonguvernamentale din România, Republica Moldova, Europa, Statele Unite ale Americii și Canada, care militează pentru Reunirea celor două state românești, a fost declarat indezirabil pe o perioadă de 5 ani în Republica Moldova și expulzat fără nicio explicație din partea Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, cu numai trei zile înainte de desfășurarea la Chișinău a unei manifestații stradale pentru Unire.
Marșul pentru Unire este organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Mișcarea Civică Tinerii Moldovei pe 16 mai,, la ora 14:00, în contextul comemorării a 203 ani de la primul rapt al Basarabiei, iar la manifestație vor participa zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.
Membrii grupului intraparlamentar ,,Prietenii Unirii” își exprimă speranța că participanții la acest eveniment nu vor fi supuși aceluiași tratament abuziv din partea autorităților de la Chișinău. Mitingul va fi special monitorizat în acest sens. Totodată, parlamentarii se declară solidari cu toate manifestațiile democratice care au loc în Republica Moldova și care trebuie respectate, indiferent de pozițiile exprimate în cadrul lor.
Declarația a fost semnată de Burlacu Ștefan, Bumbu Octavian-Liviu, Cernea Remus, Crăciunescu Grigore, Diaconu Bogdan, Dumbrăvanu Paul, Gheorghe Daniel, Gunia Dragoș, Guran Virgil, Irimie Mircea, Mihai Aurelian, Mircovici Niculae, Motoc Octavian, Movilă Petru, Oajdea Daniel, Oltean Ioan, Peia Ninel, Popescu Dan-Cristian, Raețchi Ovidiu, Stanciu Zisu, Tănase Răzvan Ionuț, Tomac Eugen și Vreme Valerian.