Cetatea Soroca a fost redeschisă pentru publicul larg. În acest context și cu ocazia Zilei Europei, în localitate avut loc Festivalul Medieval Internațional ,,Renașterea legendelor: Zilele Cetății” și a fost inaugurat Orășelul European. La eveniment au participat președintele Nicolae Timofti, președintele Parlamentului Andrian Candu, premierul Chiril Gaburici, seful delegatiei UE la Chișinău, Pirkka Tapiola și alti reprezentanți ai corpului diplomatic.
În cadrul proiectului de reconstrucţie a Cetăţii Soroca au fost restaurate turnurile, a fost reparat drumul de strajă și asigurată hidroizolarea terasei deasupra beciurilor. De asemenea, au fost reparate scările de la intrare și amenajată curtea Cetăţii şi a teritoriului aferent muzeului.
Demersurile în vederea inițierii și realizării restaurării au fost întreprinse și coordonate de directorul complexului muzeistic ,,Cetatea Soroca”, Nicolae Bulat. ,,A fost greu, foarte greu. Mulți n-au crezut în noi, mulți ne-au criticat și ne-au spus că n-o să ne iasă nimic, ca pe urmă să ne spună: știți, ne place! Ne dorim al doilea proiect, s-o restaurăm mai departe, am în vedere galeria din lemn. Și nu pentru noi, ci o facem pentru generațiile care vin după noi”, a declarat Nicolae Bulat, citat de Radio Chișinău.
Restauratorii care au restabilit zidurile cetății după modelul original din secolul XV au venit de la Iași, aceasta fiind contribuția României în cadrul proiectului, a declarat Consul General al României la Bălți, Mihail Baciu. „Sunt bucuros că ieșenii, care nu au restaurat numai ce-i aici, dar au restaurat și monumente istorice importante din România, iar talentul lor se vede după cum arată acum cetatea, au restaurat-o să arate exact ca în secolul XV, după documentele și imaginile pe care le avem de atunci”, a precizat Mihail Baciu.
Restaurarea Cetăţii Soroca a avut loc în cadrul proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale: Cetăţile Hotin, Soroca, Suceava”, finanţat de Uniunea Europeană.