Fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție din România, în prezent judecător la Curtea Constituțională, Daniel Morar, spune că Republica Moldova trebuie să preia modelul românesc de combatere a corupţiei.
Morar a fost prezent în acest weekend la TEDxChişinău:Crossroads, unde a vorbit despre metode de combatere a corupţiei la nivel înalt, aducând în discuţie cazul României.
„Ar funcționa dacă ați prelua experiența noastră. Până la urmă combaterea corupției revine sistemului judiciar. Dacă sistemul judiciar nu face decât să blameze lipsa unei voințe politice, lucrurile nu sunt oneste în totalitate. Atâta timp cât aveți procurori și judecători, precum și poliție, pot să facă lucrul acesta pentru că au abilitatea legală și constituțională. A da vina pe politicieni în întregime, nu e o opțiune. Politicienii, totuși, au un mare rol. Trebuie să construiască și să adopte legi care să permită judiciarului să performeze. La fel, ar trebui să aducă oameni competenți în domeniu, cu CV, cu background care îi recomandă pentru această funcție. Numai oamenii care nu au legătură cu mediul politic pot să performeze”, a declarat Daniel Morar într-un interviu pentru AGORA.
Întrebat de cât timp ar fi nevoie ca Republica Moldova să înregistreze performanţele României în lupta anticorupţie, fostul şef al DNA a răspuns: “Ar trebui să puneți în fruntea instituțiilor nu doar oameni care vor, dar și oameni care pot. Nu ai cum să reziști într-o asemenea poziție dacă nu ai abilitățile necesare să o faci. Lucrul acesta trebuie bine asimilat. Apoi, aveți nevoie de timp. Știu că nimeni nu are răbdare, dar în România a durat aproape 10 ani. Totul a început în anul 2005. Ceea ce preconizau unii, că lucrurile se aprind greu și se sting ușor, nu s-a întâmplat”.
De asemenea, Morar a spus că dacă cetăţenii sunt sfidaţi, “va trebui ca ei să se revolte”.
“Dacă vor continua să aleagă politicieni care-i dezamăgesc, cred că va trebui să-și schimbe radical opțiunile. În momentul care aleg pe cineva, pentru că dacă duci o luptă anti-corupție ai nevoie de o voință politică consecventă și continuă, trebuie să știi cine sunt cei care se prezintă în fața ta la urne. Dacă nu corespund cerințelor, dă-le votul de blam. Fără a trece prin clasa politică nu ai cum să ajungi la instituții judiciare performante. Da, populația trebuie să curețe clasa politică, atunci când merge la vot. Problema este că nu ai de ales întotdeauna între bine și rău”, a adăugat Daniel Morar pentru AGORA.
Potrivit sursei citate, Morar şi-a încheiat discursul ţinut în cadrul TEDxChişinău cu următoarea frază: “Lupta cu corupția în România a fost câștigată. Dacă s-a putut în România, se poate face și în altă parte, inclusiv în R. Moldova. Cu o singură condiție: Războiul să fie dus”.
Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, a anunţat recent că pentru reformarea mai multor instituții din Republica Moldova se bazează pe autorul unei echipe ucrainene, condusă de fostul președinte georgian Mihail Saakașvili. Există însă o mare problemă de imagine la mijloc: la această oră, pe numele lui Saakaşvili, consilier freelancer al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, există un mandat internaţional de arestare. Mihail Saakaşvili a fost inculpat de justiţia georgiană pentru abuz de putere. La jumătatea lunii februarie, autoritățile de la Tbilisi s-au adresat Procuraturii Generale a Ucrainei, cerând reținerea și extrădarea fostului președinte georgian, inculpat în Georgia din septembrie 2014 pentru abuz de putere și folosirea excesivă a forței în reprimarea manifestațiilor din anul 2007, însă Kievul a refuzat să-l extrădeze.