Un document foarte interesant a intrat în posesia InfoPrut, prin intermediul unor oameni de bună credinţă de la Registrul Comerţului din Republica Moldova, despre pasiunile de întreprinzători a câtorva politicieni de „ariergardă”. Să împărţim şi cu cititorii noştri informaţiile proaspăt scoase din cuptor, aburinde.
Tovarăşu’ Ion Ceban, de la PSRM. Îl ştiţi, tigruşorul de paie cu stea roşie în frunte, mâniosul borfaş de duzină al lui Igor Dodon din Consiliul Local al Chişinăului, ăla de-a sărit săptămâna trecută la gâtul lui Dorin Chirtoacă în cadrul şedinţei. Tovarăşu’ Ceban apare în document cu o firmă cu sediul în Iaşi, Lavros Trans SRL, radiată în 2014. Dar de ce, tovarăşe Ceban, aţi radiat firma, nu vă permite ideologia să muscaţi până la sâmburi din mărul capitalist?
Generalul maior de poliţie Vladimir Ţurcan, crescut în epoca post-URSS în eprubeta PCRM, dar activând în prezent într-o harababură partinică: este preşedinte al Partidului „Moldova Unită – Единая Молдова” (PMUEM), însă ocupă în Parlament funcţia de deputat în cadrul haitei lui Dodon. Generealu’ Ţurcan a fost mai precoce decât tovarăşu’ Ceban într-ale ispăşirii păcatului capitalist şi şi-a radiat în 2006 o firmă pe care o deţinea direct în inima fascismului românesc, la Bucureşti, în sectorul 6 – Andicar Prestcom Impex SRL. Păi ce faceţi tovarăşe general, aţi crescut un SRL pe teritoriul Demonului de peste Prut?
Un alt mândru socialist care a cam deviat pe coaja de banană de la idealurile Internaţionalei printr-o firmă, tot în Ţara Fasciştilor, a fost Victor Sorocean: Moldova SRL, radiată în 2006, cu sediul la Suceava. Sorocean e de găsit şi pe o listă a deputaţilor care primesc pensii, cei mai mulţi fiind, la PSRM, alături de generalu’ Ţurcan. Trage banu’ la socialist, domnule Sorocean, ca jaiul la mămăligă! 47.772 lei – pensia lui Sorocean, iar 161.328,27 lei – Ţurcan (pensie militară).
Hopa, dar cine urmează în document? Aţi ghicit, tot un socialist! Grigore Novac, prezent cu două firme. Prima firmă nu mai există în prezent, dar exista în 1990, în plină debandadă post-totalitară, tot în Bucureştiul fascist, în sectorul 4, şi se chema Crenope SRL. Tinerel, Grigore Novac, doar 31 de ani, dar plin de paradoxuri. De pildă, tânărul Grigore, jurist la Fundaţia de caritate “Soluţia”, fondată de Igor Dodon, s-a remarcat printr-o situaţie de basm: a donat partidului mai mulţi bani decât câştigat în doi ani, deşi, potrivit declaraţiei de avere, nu are nici casă, nici maşină, ci îşi duce veacul amărât de socialist pustinc într-o… grădină de 0,0390 de hectare. Însă tânărul Grigore pare a avea totuşi o sursă de venit care să-i permită măcar o colibă din chirpici în acea grădină microscopică: o firmă activă, cu sediul în Hunedoara, pe numele ei Minota Conf SRL.
Deocamdată, am terminat cu socialiştii. Acum intră în scenă zmeii “pro-europeni”, PLDM-ul, cu trei personaje. Tudor Deliu, basarabean liberal-democrat cu faţă de sârb şi posesor de Toyota. Pe site-ul PLDM descoperim o biografie exotică ce merită citată în întregime, nu doar pentru anvergura karmei lui Deliu, ci mai ales pentru stilul de un rarisim păşunism în care a fost redactată: “Tudor Deliu îşi începe cariera în calitate de profesor la şcoala de meserii din localitatea Dănceni, iar apoi Răzeni (Ialoveni), unde mai târziu va fi primar timp de patru ani. Această experienţă îl determină să facă pasul defintiv în administraţia locală, înscriindu-se la Academia de Administrare Publică din Chişinău, căreia îi rămâne fidel până în prezent. Acum este magistru în drept constituţional şi administrativ şi conferenţiar universitar la aceeaşi instituţie. Între timp, publică numeroase studii şi manuale despre administrarea publică locală, printre care se numără <<Manual de instruire pentru administraţia publică locală>> (2001), <<Ghidul alesului local>> (2007), etc. Este implicat în majoritatea proiectelor de dezvoltare locală, desfăşurate în Republica Moldova de partenerii internaţionali. În anul 2010, este ales deputat din partea Patidului Liberal Democrat, în cadrul căruia exercită funcţiile de vicepreşedinte al fracţiunii parlamantare, secretar al Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, dar şi preşedinte al Asociaţiei Aleşilor Locali PLDM. Este autor a numeroase initiative legislative pentru reformarea administraţiei publice locale şi nu numai. Tudor Deliu este veteran al conflictului armat din stânga Nistrului, unde a fost Şef al Statului Major de Carabinieri. Este micorbist, a jucat fotbal şi chiar a antrenat o echipă locală. Îi place muzica folk şi scrie poezii. A publicat şi un volum de poezii, intitulat <<Rătăciri prin destin>>”. N-am idee care au fost “rătăcirile prin destin” ale liberal-democratului, dar două dintre ele par a se fi oprit la următoarelor SRL-uri: 1) numele de familie plu terminația SNC, radiată în 2006, cu sediul la Călăraşi; 2) SC ALUPREL SRL, cu sediul în Craiova, firmă în funcţiune.
Al doilea membru PLDM din document este Ştefan Creangă, fost viceministru al Finanţelor,care, după cum indică declaraţia sa de avere, pare un micuţ rege babilonian al Republicii Moldova. Mai întâi, firmele din document: SC IRA TANO SRL, cu sediul în Bucureşti, în sectorul 3, firmă în funcţiune; apoi SC MIOZOTIS SRL, radiată în 2006, cu sediul la Bacău. Acum, ce-i drept, Ştefan Creangă nici n-ar avea nevoie de aceste două firme, pentru că, prin situaţia sa financiară, ar putea face oricând respiraţie gură la gură PIB-ului Republicii Moldova pentru a-l aduce din morți. Liberal-democratul deţine următoarele: o maşină Skoda de 7.500 de euro; o Dacie de 100 de mii de lei; anul trecut a obținut venituri de peste 140 de mii de lei, din activitatea de viceministru; tot anul trecut a primit peste 300 de mii de lei din activitatea de membru sau președinte al diferitor Consilii de administrație ale unor întreprinderi de stat – Moldtelecom, Franzeluța, Air Moldova, Calea Ferată, Poșta Moldovei , Fondul Ecologic. Tot potrivit declaraţiei de avere, Ştefan Creangă şi soţia lui deţin și 10 terenuri, o grădină, două case, un apartament, două spații comerciale. Of, numai de i-ar da Ştefan Creangă o cameră micuţă, cu o sobă improvizată şi-un transistor P214B şi socialistului Grigore Novac, ca să numai doarmă iarna sub cerul liber încovrigat ca un câine în grădina lui de 0,0390 de hectare!
Al treilea PLDM-ist este Nicolae Juravschi, marele olimpic de la Chircăieşti, cum a fost botezat în presă. În 1988, la Cupa URSS, Juravschi, om-fulger la acea dată, avea să încurce socotelile antrenorilor, câştigând la 200 şi 500 m locul II, la 1.000 m locul II, iar la 10.000 m locul I. “Titlul de campion olimpic cere sacrificii. Când prietenii se duceau la o bere sau la un film, era clar că nu puteam încălca programul. Ca să faci lucruri mari, trebuie să te abţii de la celelalte”, declara Juravschi, care s-a abţinut ce s-a abţinut de la “celelalte”, până când, tot fugind el ca Forest Gump, s-a trezit într-o zi ambalând un BMW şi cu o firmă: SC ATN CORPORATION SRL, radiată în 2002, în Bucureşti, în sectorul 4.
Partidul criptocomunist al Plăvanului din Bălţi, Marian Lupu, PDM, este reprezentat în document tot prin trei membri. Inginerul mecanic Filip Pavel, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi ditamai jongleurul de terenuri agricole. Două firme radiate: CONSUMCOOP SLIMNIC SRL, radiată în 2003, cu sediul la Sibiu, şi Forsilvanix Import Export, radiată în 2004, cu sediul la Cluj. Al doilea este Serghei Sîrbu, menţionat cu firma SC Intergreen Landscape SRL, cu sediul în Bucureşti, sectorul 1, radiată în 2008, mutată apoi la Iaşi şi radiată în 2014. Îi place să citeze din Mark Twain, a fost stagiar în SUA şi se prezintă ca un ecumenic romantic al limbii “moldoveneşti”. Al treilea este Marcel Răducan, cu SC Master Magla SNC, cu sediul la Ploieşti, firmă radiată în 2006. Dar la fel de radiată pare a fi şi memoria lui Marcel Răducan, care, conform unei investigaţii RISE Moldova, a “uitat” să declare la CNI că deţine, împreună cu soţia sa, 100% din capitalul social al firmei Electrigaz-VLV SRL. În 2013, în declaraţia de venituri şi proprietăţi, Răducan a notat-o pe soţie, Aurica Răducan, ca acţionar unic al companiei Moldprodinvest SRL, cu un capital social de 4,9 milioane de lei. Din investigaţia RISE Moldova reiese că soţii Răducan au folosit Moldprodinvest în mai multe tranzacții imobiliare. Dar nu doar în tranzacţii imobiliare, ci, de la începutul lui 2014, folosiseră compania, în calitate de persoană juridică, pentru a fonda alte trei companii, figurând cu 100% din capitalul social la Agro-Engineering SRL – fondată pe 22 aprilie 2014, Firma de Producţie şi Comerţ „Conserv-E” – fondată pe 17 iunie 2014 (capital social – 7,5 milioane lei) și Agro-Engineering GRUP SRL – fondată pe 1 octombrie 2014. Oooo, dar să nu credeţi că toate aceste date financiare ar trebui să însemne că soţii Răducan au şi casă, deoarece în declaraţia depusă la CNI, Marcel Răducan preciza, umil ca hamsterul, că nu are nici casă, și nici apartament. Numai că fișa cadastrală i-a fost vrăjmaşă, indicând Moldprodinvest SRL drept proprietar al unui apartament cu suprafața de 177 mp.
Acestea sunt doar câteva detalii ambinetale de istorie afacerească a politicienilor sus-menționați. Cine știe însă cât de viguroasă o fi cifra totală a societăților comerciale și a companiilor și câte armate de mătuși, mame, frați, nepoți sau soacre îngroapă prin semnătură proprie urmele acestei istorii în acte ferite de numele acestor politicieni.