Revendicările Blocului Unității Naționale, revendicările formulate în cadrul mai multor proteste, solicitările diplomatice ale Bucureștiului și solicitările jurnaliștilor au rămas fără niciun răspuns din partea autorităților din Republica Moldova.
PromoLEX și Centrul de Drept al Avocaților depun azi o contestație la Judecătoria Centru față de expulzarea abuzivă a liderului Acțiunii 2012, George Simion, din Republica Moldova și interdicția primită pentru cinci ani.
Contestația este depusă astăzi, 20 mai, orele 14:00, la Judecătoria Centru, iar copii după această contestație, precum și scurte declarații sunt oferite de către reprezentanții juridici ai lui Simion. Consilierea juridică a fost oferită gratuit de Asociația PromoLEX și Centrul de Drept al Avocaților.
Atât în Republica Moldova, cât și în România, au avut loc mai multe proteste față de tratamentul la care a fost supus George Simion în Republica Moldova.
În fața Ambasadei Republicii Moldova la București și în fața Ministerului de Exteren, în vama Leușeni și în fața Ministerului de Interne de la Chișinău.
De asemenea, una dintre cele patru revendicări ale protestului masiv din 16 mai, la care au participat 25.000 de persoane, a fost „revocarea interdicției cetățeanului român George Simion”.
În 16 mai a fost constituit Blocul Unității Naționale, iar ca urmare a amplorii pe care a avut-o manifestația, a cerut public întrevederi Guvernului, Parlamentului și Președinției pe marginea revendicărilor manifestanților:
- continuarea parcursului european prin depunerea cererii de aderare la Summitul Parteneriatul Estic de la Riga, din 21-22 mai;
- organizarea unei reuniuni comune a celor două Guverne și Parlamente ale României și Republicii Moldova;
- transparentizarea procesului de identificare a responsabililor de devalizarea celor trei bănci – Banca Națională, Banca de Economii, Unibank – și pedepsirea de urgență a acestora;
- revocarea interdicției cetățeanului român George Simion.
„Niciuna din instituții nu a chemat asociațiile la dialog până în acest moment și considerăm că, dacă acest lucru nu va avea loc până la sfârșitul săptămânii, conducerea Republicii Moldova dă dovadă de inconștiență față de pericolul social potențial provocat de lipsa dialogului și e lipsită de respect față de o parte importantă din societatea civilă”, spun reprezentanții Acțiunii 2012.
Jurnaliștii de la Deschide.md au încercat să afle cine stă în spatele deciziei de interzicere a liderului unionist pe teritoriul Republicii Moldova.
Deschide.md:
Instituțiile statului par să fi luat apă în gură atunci când vine vorba despre George Simion, declarat săptămâna trecută indezirabil în Moldova timp de 5 ani. ”Nu comentăm”, ”nu confirmăm”, ”tot ce am avut de spus, am spus joi” sau telefonul închis în nas – acestea au fost reacțiile la tentativele Deschide.md de a afla cine anume a propus aplicarea acestei măsuri restrictive în privința liderului Platformei unioniste „Acțiunea 2012”. Am decis să înșiruim aceste reacții, pentru că, puse cap la cap cu alte mesaje făcute publice în perioada respectivă, acestea ar putea contura scenariul și regizorii care l-au aplicat în cazul lui George Simion.
Concluzia jurnaliștilor este că a fost consens între PLDM și PD în luarea acestei decizii. De asemenea, sugerează că este vorba doar despre acoperirea scandalului din sistemul bancar cu un alt scandal, așa-zisul „pericol unionist”.
Diplomația de la București a solicitat în aceeași zi lămuriri pe marginea cazului, pe care nu le-a primit nici azi. Ministrul Bogdan Aurescu a cerut chiar în persoană Nataliei Gherman, la Bratislava, soluționarea cazului expulzării și interdicției cetățeanului român George Simion.
Încolțite din toate părțile cu solicitări de explicare a deciziei, calificată de multe ori prin media drept absurdă, autoritățile de la Chișinău au intrat în „silenzio stampa” și au decis adoptarea strategiei de ignorare, poate trece.