Banca Mondială a anunțat astăzi că a aprobat o finanțare adițională de 12 milioane de dolari (215 de milioane de lei moldovenești) pentru susținerea producătorilor agricoli mici din Republica Moldova.
„Sectorul horticol din Moldova a fost afectat substanțial de evenimentele din 2013 și vara anului 2014, când producătorii de fructe nu mai puteau exporta producția lor pe o piață tradițională,” a declarat Alex Kremer, director pentru Republica Moldova în cadru Băncii Mondiale.
„Banca Mondială a avut o colaborare strânsă cu Guvernul Republicii Moldova pentru a institui un mecanism de compensare robust și direcționat în vederea susținerii producătorilor mici afectați de aceste restricții pentru a proteja locurile de muncă în spațiul rural și a susține activitatea economică”, mai spune Kremer.
Agricultorii din Republica Moldova au protestat de două ori pentru a primi ajutor din partea statului, principala revendicare fiind dublarea fondului de subvenționare de la 600 de milioane la 1,2 miliarde de lei (67 milioane de dolari).
Andrian Candu a propus mai multe măsuri care ar urma să fie implementate până la 1 iulie. Printre acestea se numără acordarea de credite ieftine pentru agricultori în valoare totală de jumătate de milliard de lei care să fie alocat de Banca Națională prin intermediul băncilor comerciale. De asemenea, Andrian Candu a propus anularea impozitului pe profit pentru agricultori; schimbarea modalității de subvenționare, astfel încât banii să fie acordați per hectar; schimbarea modalității de calcul a prețului la produsele petroliere și acordarea dreptului agricultorilor să importe acest tip de produse. Andrian Candu a propus ca inițiativele respective să fie înglobate într-o hotărâre de Parlament care să fie aprobată în timpul cel mai apropiat.
Agricultorii sunt de acord cu propunerile președintelui Parlamentului, dar insistă să fie majorat fondul de subvenționare și amenință cu încă un protest în 27 mai.
Sprijinul de 12 milioane dolari urmează să fie utilizat pentru a oferi granturi de compensare producătorilor mici de mere, prune și struguri, cu terenuri mai mici de 15 hectare, care au comercializat în 2014 producția lor pentru procesare pe piața internă. Aceste granturi vor compensa circa 50% din diferența dintre prețul normal estimat și prețul de vânzare pentru procesare în 2014.