Regimul de la Tiraspol încearcă să slăbească şi mai mult stabilitatea fragilă din regiune, vizând membri ai unor organizaţii nonguvernamentale (ONG) care promovează democraţia, pe care le acuză de legături cu serviciile române de informaţii, relatează Deutsche Welle (DW) în pagina electronică, potrivit Mediafax.
Potrivit Deutsche Welle, tot mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova sunt răpiţi de către miliţia din regiunea transnistreană, pe teritoriul regiunii separatiste. Separatiştii creează probleme Guvernului de la Chişinău de mai mult timp, dar situaţia s-a înrăutăţit recent, notează postul german.
Cetăţenii Republicii Moldova răpiţi sunt eliberaţi în schimbul unor răscumpărări cu valori cuprinse între 20.000 şi 200.000 de euro, scrie DW, adăugând că în închisori se practică tortura şi abuzurile, iar rudele celor încarceraţi sunt puse să plătească pentru a le asigura un tratament „mai uman” celor care nu sunt răscumpăraţi.
Potrivit ONG-ului Promo-LEX, membrii familiei unui deţinut sunt obligaţi să plătească 20 de euro administraţiei penitenciarului pentru ca deţinutul să primească un pachet cu mâncare şi 40 de euro dacă vor să-l poată vizita în închisoare. O prelungire a timpului pe care îl poate petrece în curtea închisorii costă 60 de euro, potrivit unui raport prezentat de organizaţie.
Una dintre organizaţiile nonguvernamentale în continuare active este Promo-Lex, cu sediul la Chişinău. Membrii ei luptă activ pentru respectarea drepturilor omului în întreaga regiune, inclusiv în regiunea transnistreană. Din acest motiv, ei sunt ţinta regimului.
Serviciul regiunii transnistreane de informaţii – KGB – a anunţat în aprilie că membri din cadrul Promo-Lex urmau să fie daţi în judecată pentru că au acceptat finanţări din Occident – din România, scrie DW – şi ameninţă securitatea regională. Ei sunt acuzaţi, de asemenea, că „influenţează ideologic” populaţia.
Ion Manole, directorul organizaţiei Promo-Lex, care a activat în regiune în ultimii 12 ani, declară pentru DW că este îngrijorat de evoluţiile curente.
„Mai mulţi membri ONG şi jurnalişti se confruntă cu intimidări şi calomnii doar pentru că luptă pentru drepturile omului”, a declarat Manole.
El se declară convins că noua lege transnistreană „împotriva agenţilor străini” vizează interzicerea ONG-urilor.
Până în prezent aproximativ 40 de organizaţii şi asociaţii ale societăţii civile şi-au anunţat susţinerea faţă de Promo-Lex şi au îndemnat Guvernul de la Chişinău să acţioneze. Într-o scrisoare, ele şi-au exprimat „îngrijorarea faţă de siguranţa şi integritatea fizică a celor care activează în Transnistria în numele ONG-ului”.
Comunitatea internaţională a criticat şi ea acţiunile autorităţilor separatiste proruse. Gerald Staberock, secretarul general al Organizaţiei mondiale împotriva torturii, este doar una dintre vocile critice. Staberock consideră, scrie DW, că declaraţiile serviciului transnistrean de informaţii împotriva Promo-Lex constituie altă încercare de a pune căluş organizaţiilor independente care activează în domeniul drepturilor omului.