Premierii Victor Ponta și Chiril Gaburici au semant un memorandum privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Republica Moldova și România.
„România rămâne cel mai hotărât susținător și un susținător necondiționat al parcursului european al Republicii Moldova, al parteneriatului nostru cu totul și cu totul special. Nu este un parteneriat strategic, ci este un parteneriat special. Parteneriat strategic România are și cu alte țări, doar cu Moldova are un parteneriat special, care înseamnă datoria noastră de a lucra împreună pentru ca oamenii de pe ambele maluri ale Prutului să aibă o societate democratică, o societate prosperă, lucru extrem de important”, a declarat Ponta după semnarea documentului.
Semnarea acestui document are drept scop asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova, crearea premiselor integrării în piaţă unică europeană de energie, dar și examinarea soluţiilor posibile şi realizarea proiectelor necesare livrării de energie pe termen lung din România în Republica Moldova. De asemenea, memorandumul va permite consolidarea relaţiilor de parteneriat în domeniul energetic ale Republicii Moldova cu România şi va contribui la implementarea proiectelor strategice de interconectare cu UE, atât în domeniul energiei electrice, cât şi al gazelor naturale.
Documentul prevede realizarea proiectelor de importanță națională: Gazoductul Ungheni-Chișinău și Onești-Iași, interconectarea electrică Isaccea-Vulcănești-Chișinău, Iași-Ungheni-Strășeni și Suceava-Bălți. Proiectele investiţionale selectate vor asigura diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, precum și creșterea numărului de furnizori alternativi. În acest sens, va fi stabilit un mecanism de cooperare între autorităţile din cele două state în vederea coordonării realizării proiectelor de interconexiunie şi a efectuării demersurilor pentru cofinanţare din partea Uniunii Europene.
Proiectelor de interconectare energetică între Republica Moldova şi România (UE) vor fi implementate în perioada 2015-2018. Suma necesară pentru realizarea acestora este de circa 750 mil. de euro, dintre care 421 mil. de euro pe teritoriul Republicii Moldova.