Linia de frontieră cu regiunea transnistreană reprezintă pentru Ucraina o continuă ameninţare militară, a spus directorul Serviciului naţional ucrainean de grăniceri, Viktor Nazarenko, informează agenţia Interfax.
„Situaţia pe segmentul de graniţă moldo-ucrainean este complicată, mai ales pe partea ei centrală – aşa-numitul sector transnistrean. Este vorba atât despre ameninţări militare, cât şi tehnologice”, a explicat Nazarenko, adăugând că acest sector ridică probleme stringente legate de securitatea frontierelor.
Pe 27 aprilie, Rada Supermă a Ucrainei a depus un proiect de lege pentru denunţarea acordului de cooperare militară şi tehnologică cu Rusia privind tranzitul pe teritoriul ucrainean a militarilor ruşi spre regiunea transnistreană. Este vorba despre un acord semnat între cele două state pe 25 noiembrie 1995, la Soci. Potrivit documentului semnat în urmă cu două decenii, teritoriul ucrainean putea fi tranzitat de unitățile militare ruse. În esență, acordul nu mai funcționa efectiv încă din luna martie 2014, când Ucraina a impus restricții privind trecerea mărfurilor de tranzit prin frontiera transnistreano-ucraineană, inclusiv a alocațiilor de îmbrăcăminte destinate “pacificatorilor” ruși. Din acel moment, Ucraina a început să blocheze libera circulație a trupelor ruse spre regiunea separatistă a Republicii Moldova, precum și a cetățenilor cu pașapoarte rusești.
William Hill, fostul şef al misiunii OSCE din Republica Moldova, a comentat această decizie pentru Radio Europa Liberă. Hill a reamintit că astfel de anulări ale acestui acord au mai avut loc şi în trecut, însă doar pe perioade scurte de timp. “Retragerea de acum din acest acord s-a făcut printr-un act al Parlamentului și este probabil permanentă. Ne aflăm într-o zonă neexplorată. Fiind mic, contingentul rus în Transnistria și-ar putea probabil face rost de provizii din alte surse și aduce militarii în mod individual, dar ar fi mult mai dificil. Viitorul este învăluit în incertitudine”, a precizat William Hill.
Afectează în vreun fel hotărârea autorităţilor de la Kiev relaţia dintre Chişinău şi Tiraspol? Fostul şef al misiuni OSCE a spus că este posibil aşa ceva, “deși tocmai acum relația cu Transnistria și situația convorbirilor s-au îmbunătățit ușor, o dată cu instalarea guvernului Gaburici. Noul negociator, Victor Osipov, care a mai avut această funcție în 2009-2010, a lansat activitatea câtorva grupuri de lucru. Deci, contactele și procesul de reglementare decurg un pic mai bine comparativ cu inactivitatea deplină din perioada campaniei electorale moldovene. Însă atenția în Moldova este îndreptată asupra propriei crize politice și mai puțin asupra Transnistriei, care s-a scufundat și ea într-o criză politică și economică. Deci, decizia ucrainenilor ar putea să nu producă vreun efect imediat”, a comentat William Hill.
De asemenea, Hill a ţinut să lămurească şi dacă există sau nu vreo obligaţie internaţională care să permită tranzitul trupelor ruse spre regiunea transnistreană prin Republica Moldova.
“Singura obligație existentă este acordul de încetare a focului între Moldova și Rusia, care a fost semnat de președinții Snegur și Elțîn pe 21 iulie 1992. Acordul stabilește o forță tripartită de menținere a păci moldoveano-ruso-transnistreană. Condițiile de operare de zi cu zi a forței de pacificare sunt de competența Comisiei Unificate de Control înființată prin acordul de încetare a focului. Moldovenii au început să se uite foarte atent la tranzitul prin aeroportul din Chișinău în urma demonstraților de la Odesa de anul trecut, când au existat multe relatări că rușii și rebelii din estul Ucrainei ar fi încercat să strecoare forțe speciale prin Transnistria pentru a întări acțiunile de protest în regiunea Odesa. Deci, moldovenii urmăresc tranzitul de mai multă vreme. Au dreptul să oprească pe oricine trece prin aeroport și li se pare suspect. Au făcut-o din când în când. Riscă numai repercusiuni politice și relații încordate, dacă opresc o persoană importantă. Dacă decid să oprească de tot rotația trupelor ruse, ajungem din nou pe un teren neexplorat”, a afirmat William Hill pentru Radio Europa Liberă.