Modelul de unificare a RDG cu RFG în cazul relaţiilor „moldo-transnistrene” este inaplicabil, transmite REGNUM, citându-l pe Igor Smirnov.
În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc pe 20 mai 2011 Smirnov a propus unificarea comună a Moldovei şi Transnistriei cu Rusia. Declaraţia a fost argumentată de către liderul separatist în felul următor: „Noi nu am ieşit din componenţa URSS. Rusia este moştenitoarea de iure a Uniunii Sovietice. Germania a fost divizată în timpul războiului. Pe când noi cu Moldova am încercat să păstrăm unitatea, pentru a nu diviza societatea, am cerut crearea unei zone economice unice. Dar în Moldova ne-au răspuns – nu. Trebuie să înţelegeţi: din punct de vedere juridic, istoric şi economic – nu am locuit niciodată în statul Moldova. Noi am avut totul separat. Da, noi am locuit în comun în RSSM. De aceea modelul Germaniilor nu se potriveşte nicidecum.”
Conform lui Smirnov crearea „statului transnistrean” a fost răspunsul la transformarea Moldovei în stat mononaţional în baza naţionalismului: „Nu pot înţelege nici până în prezent cine locuiesc în Moldova – moldoveni sau români, spre ce tind ei, spre Uniunea Europeană sau NATO. Noi am consultat poporul nostru despre ce ar trebui să facem şi către cine ar trebui să ne orientăm. Răspunsul l-am primit la referendumul din 2006: stat independent şi o apropiere ulterioară de Rusia. Eu pot doar să compătimesc comunitatea internaţională, dacă ea nu înţelege acest lucru.”
Igor Smirnov a mai menţionat că cel mai mult a distrus naţionalitatea moldovenească şi a apropiat-o de români cel de-al treilea preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, chiar dacă cel din urmă neagă acest lucru. „Doar la noi au mai rămas moldoveni veritabili, care citesc şi scriu în grafie chirilică. Şi mai mult, în Moldova de douăzeci de ani se studiază istoria statului vecin – România.”
În ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean, Igor Smirnov a adăugat că vara aceasta va fi una foarte fierbinte pentru diplomaţia transnistreană.
Sursa: REGNUM
Sursa imagine: Gorobîc Dmitrii