Guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, fostul președinte al Georgiei, spune că va depune eforturi consistente pentru a consolida linia de frontieră cu regiunea transnistreană, care se anunță a fi noul butoi cu pulbere din coasta Ucrainei.
Separatiștii de pe teritoriul Republicii Moldova nu reprezintă pentru Ucraina doar o problemă de amenințare militară, ci și un veritabil „tobogan” pentru contrabandă vamală pe pământ ucrainean.
,,Noi nu vom fi o țară separată aici, ci o regiune puternică a unei Ucraine puternice, a declarat Saakașvili în cadrul unei conferințe de presă”, informează Censor.net, adăugând că separatiști precum cei din regiunea transnistreană nu sunt altceva decât o adunătură de ,,criminali obișnuiți ținuți din scurt în lesă de către Kremlin”.
Mai mult, guvernatorul Odesei a declarat că, din informațiile pe care le deține, ar fi avut loc o ,,convenție subpământeană” organizată de ,,lorzii” crimei organizate de pe teritoriile separatiste teleghidate de Rusia, cum ar fi Abhazia, iar subiectul de discuție ar fi fost persoana lui. ,,Toți reprezintă Moscova și astfel de oameni mă vânează pe mine”, a explicat Saakașvili.
,,Ucraina va restabili legea și ordinea pe o linie de contact în viitorul apropiat. Traficul de droguri și arme strecurate pe la frontieră înseamă probleme. Există un program al președintelui (Petro Poroșenko, președintele Ucrainei – n.r.) de investire a mai multor fonduri pentru întărirea frontierei. Asta se va întâmpla abia după ce vom reduce corupția în toate zonele”, a mai declarat fostul președinte georgian.
Numirea lui Mihail Saakașvili în funcţia de guvernator al Odesei pare a fi un raționament defensiv pe linia unei logici militare, Saakaşvili fiind numit aproape ca “general” şi nu ca guvernator în schema administrativă a autorităţilor centrale, ţinând cont de faptul ex-liderul de la Tbilisi, cândva clamat în mass-media occidentală, în special în vremea administraţiei lui George W. Bush la Casa Albă, drept un “Kennedy al Caucazului”, are experienţa unui conflict armat de cinci zile cu Rusia în august 2008.