Ieri, 10 iunie, cu două zile înainte de Ziua Națională a Rusiei, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care cere Uniunii Europene să-și reevalueze critic relațiile cu Moscova.
Conform Euractiv.com, parlamentarii europeni cer acest lucru deoarece Rusia, prin actele sale de destabilizare și violență calcă în mod sistematic și deliberat principiile democrate și valorile fundamentale ale dreptului internațional. Textul rezoluției invocă punerea urgentă la punct a unui plan bazat pe putere necoercitivă pentru a contracara politicile agresive ale Rusiei pe plan internațional.
Raportorul Parlamentului European, Gabrielius Landsbergis, a afirmat: ,,Agresând Ucraina și anexându-și Crimeea, conducerea Rusiei a împins relaţiile noastre într-un punct critic. Depinde de Kremlin să decidă acum ce cale va alege, cooperare sau o înstrăinare și mai acută”.
Un alt punct important al rezoluției vizează lupta împotriva propagandei ruse.
Chiar dacă numele Republicii Moldova nu apare menționat ad litteram în text la capitolul statelor care vor trebui să-și dezvolte un scut informațional pentru contracararea imensului aparat propagandistic al Kremlinului, referirea la ea se subînțelege din referirile la politicile regionale din exteriorul UE. Astfel, Parlamentul European cere Comisiei Europene să rezerve fonduri adecvate, fără ezitări, pentru proiecte concrete de blocare a flagelului propagandistic moscovit și a dezinformării ruse atât în interiorul Uniunii, cât și dincolo de granițele ei.
În același timp, în Rusia, premierul Dmitri Medvedev a promis mass-media de limbă rusă din alte state sprijin financiar. Medvedev a atenționat că există ,,liste negre” care vizează jurnaliști ruși, văzuți ca agenți de influență ai Moscovei, aspect care limitează libertatea presei, scrie Tass.ru.