Chiril Gaburici, care a demisionat ieri din funcţia de şef al Executivului de la Chişinău, este o „victimă colaterală”, însă „victima directă” este întreaga societate a Republicii Moldova, afirmă Iurie Leancă, liderul PPEM şi fost premier.
„Anunțul făcut de Chiril Gaburici semnalează nu doar faptul că țara a intrat într-o criză guvernamentală, de fapt acest anunț reflectă altceva mult mai tragic – faptul că R.Moldova se află într-o criză profundă politică, economico-financiară, într-o profundă criză socială, iar această criză, de fapt, a început nu azi, nu ieri, nu alaltăieri, ci în luna februarie, atunci când două partide susținute de comuniști au decis să instaleze un guvern minoritar, fără o acoperire solidă parlamentară, atunci când s-au lansat în această aventură fără a se gândi exactla consecințele posibile. Astăzi cele două partide trebuie să-și asume – în mod special liderii, pentru că a fost gândit de lideri, și nu de membrii de rând, toată responsabilitatea pentru criza politică. De fapt, într-o democrație matură ei ar trebui să-și dea demisia și să dea voie altora să vină la cârma partidelor pentru a încerca să creeze o majoritate, un Guvern puternic, axat pe anumite obiective. Astăzi, mă gândeam, nu ne rămâne decât pe frontispiciul Guvernului și eventual al Parlamentului, dar și la aceste două partide să scriem cu litere mari doar trei litere: <<S.O.S. – țara este în pericol, iar în această criză și în acest pericol ne-au adus aceste două partide, la braț cu comuniștii>>. Dl. Gaburici astăzi (ieri, 12 iunie – n.r.) sacrificat nu este decât o victimă colaterală, iar victima directă de fapt suntem noi toți și în mod special societatea din Republica Moldova”, spune Iurie Leancă, într-un comunicat de presă al PPEM.
Chiril Gaburici şi-a explicat hotărârea de a demisiona din funcţia de prim-ministru în felul următor: „Gestul meu nu este un pas înapoi, ci unul înainte, pentru evitarea crizei politice și guvernamentale”.
“Toți cetățenii sunt egali în fața legii, justiția este una pentru toți, inclusiv primul ministrul, trebuie să sprijine o anchetă obiectivă și transparentă și să beneficieze de aceasta”, a menționat Gaburici în legătură cu dezbaterile publice pe marginea diplomelor sale de studii. ,,Îmi pare foarte rău că am lăsat subiectul cu prezența sau absența unei diplome să ia conotații negative și să fie folosit ca instrument pentru jocurile politice, dar am insistat ca organele legii să își înceapă și să își facă meseria”, a mai adăugat acesta, exprimându-și speranța că tema diplomelor pe care le deține sau nu va fi scoasă de pe ordinea de zi, iar opinia publică se va putea concentra, astfel, asupra problemelor reale, economice, ale Republicii Moldova.
Pe 10 iunie, președintele PLDM, Vlad Filat, și președintele PDM, Marian Lupu, au avut o întrevedere la sediul de partid al liberal-democraților, în urma căreia au anunțat că ar putea fi instituită o majoritate ,,în favoarea guvernării”.
Pe 6 iunie, premierul Gaburici informa prin intermediul unei scrisori deschise, adresate președintelui Timofti, președintelui Parlamentului și celor 101 deputați, că își va prezenta demisia dacă Procuratura, Banca Națională și Comisia Națională a Pieței Financiare nu vor fi reformate.