Demisia lui Chiril Gaburici din funcţia de premier poate deschide perspectiva unei resetări politice a situaţiei din Republica Moldova, consideră analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române.
Care este rolul alegerilor locale de mâine în această ipoteză a resetării? Dungaciu spune că rezultatul acestei lupte electorale va arăta dacă resetarea va fi în bine sau în rău.
Totul vine pe fondul unei crize atât de profunde a sistemului financiar, încât, la ora actuală, se pune „problema supravieţuirii ca stat a RM în acest moment”, a explicat Dan Dungaciu într-o analiză pentru Ziare.com.
Efectul politic al demisie lui Chiril Gaburici este unul cu o înşiruire de evenimente clară: „Demisia premierului înseamnă demisia întregului guvern. Prin urmare, în acest moment, RM e condusă de un premier interimar”. Problema de fond este, însă, “ce coaliţie va numi viitorul guvern. Va fi aceeasi coaliţie minoritară compusă din PLDM şi PD, respectiv partidul domnului Filat si partidul domnului Lupu, cu sprijinul comuniştilor, sau va fi o altă coaliţie, pro-europeană, în care va fi cooptat şi Partidul Liberal?”.
“PL deja a anunţat condiţii extrem de dure pentru participarea sa la guvernare – returnarea miliardului, pedepsirea vinovaţilor pentru devalizarea Băncii de Economii şi procuror din afara RM. Sunt aceleaşi condiţii pe care liberalii le-au avut şi după alegerile parlamentare. Condiţii extrem de dure. Acesta a fost semnalul liberalilor, ca reacţie la cei care s-au grăbit să anunţe o nouă coaliţie pro-europeană (deja partidul lui Filat a anuntat această chestiune, cam rapid şi cam intempestiv)”, a subliniat Dungaciu pentru Ziare.com.
În opinia directorului ISPRI, alta este însă “marea problemă” care vine la pachet cu demisia lui Chiril Gaburici de la şefia Executivului şi are legătură cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
„Săptămâna viitoare urma să vină FMI la Chişinău. RM se află astăzi într-o situaţie sugerată şi de Gaburici – în prag de colaps, în apropierea falimentului. Venirea FMI avea menirea să ajute într-un fel RM, sa se transmită un semnal în exterior că poate fi salvată. FMI vrea reglementarea problemei bancar-financiare din RM, respectiv sugerează că cele trei bănci, problema prin care s-a furat miliardul de legend, să fie lichidate sau să se găsească o soluţie pentru ele. Gaburici a vorbit despre asta, dar liderii coaliţiei de la putere, Filat şi Lupu, au anunţat că nu e vorba de o lichidare, va fi o naţionalizare a acestor trei bănci”, a explicat analistul.
Referitor la ideea naţionalizării celor trei bănci, Dan Dungaciu că e un lucru scandal, deoarece “naţionalizarea nu e un termen financiar, e mai degrabă un termen politic. Ce înseamnă naţionalizare? Cum se poate face ea? Nu se face niciun calcul… Deci s-a dat un mesaj politic prin care, practic, lui Gaburici i-au legat mainile, iar el nu mai putea să negocieze nimic cu FMI”.
Urgenţa unui pachet de asistenţă financiară marca FMI este aceea că Republica Moldova se află într-un marasm economic care o face să piardă săptămânal 1,8 milioane de dolari, bani care se duc într-o gaură neagră din cauza dobânzilor şi penalităţilor “la acţiunile toxice pe care le-au acumulat cele trei bănci”. Plastic vorbind, precizează Dungaciu, “sistemul financiar sângerează în momentul ăsta”.
“În al doilea rând, dacă nu ai un acord cu FMI, dobânda de la care se împrumuta statul este cu 2-3 procente mai mare. Deci Republicii Moldova îi trebuie un acord cu FMI şi trebuie să îşi rezolve într-un fel problema celor trei bănci. (…) Banca Naţională a dat un anunţ care este strivitor. Încă trei bănci, Victoria Bank, Agroindbank şi Moldinconbank, se află sub supraveghere specială. Deci sunt şase bănci sub supravegherea BN, care înseamnă că 80% din sistemul financiar al RM este sub supraveghere specială, ceea ce înseamnă probleme mari la bănci. Putem să spunem în momentul acesta că RM nu are, practic, un sistem financiar sau că sistemul financiar este într-o criză atât de profundă încât problema supravieţuirii ca stat a Republicii Moldova se pune în acest moment”, a mai atras atenţia Dan Dungaciu.
Citiţi aici analiza integrală.